Amerikaanse beurzen sluiten de week met een positieve noot af

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag de eerste week van het nieuwe beursjaar op een recordhoogte af. De Dow Jones steeg met 0,2 procent, terwijl de S&P 500 een winst met 0,6 procent boekte. De Nasdaq boekte een vooruitgang met 1 procent. Zowel de Dow Jones als de S&P 500 konden deze week vier dagen winst op rij melden.

De beurzen profiteerden van de vooruitzichten op nieuwe fiscale steun, maar moesten anderzijds ook tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt verwerken.

De S&P 500 eindigde de week op een niveau van 3.825 punten, terwijl de Dow Jones op 31.098 punten uitkwam. De Nasdaq kwam aan bijna 13.202 punten.

Tesla

Vastgoed en discretionaire consumptie lieten elk een stijging met 1 procent optekenen en vormden daarmee een belangrijke pijler van de stijging die de S&P 500 kon melden. De Dow Jones kon onder meer rekenen op Coca-Cola, dat 2,2 procent winst boekte. De Nasdaq kon opnieuw terugvallen op autobouwer Tesla, die een stijging met 7,8 procent registreerde. 

Wel kregen de beurzen een lichte terugslag nadat de democratische senator Joe Manchin duidelijk had gemaakt absoluut geen steun te zullen verstrekken aan de uitgifte van stimuluscheques voor de Amerikaanse bevolking ter waarde van 2.000 dollar.

Inkomend president Joe Biden had eerder bijkomende stimuleringsmaatregelen aangekondigd. Hij moet daarvoor wel op alle steun binnen zijn eigen partij kunnen rekenen. Manchin stelde later dat er over deze steun nog niets beslist is en hij fundamenteel niet tegen bijkomende inspanningen is gekant.

Er viel ook ongunstig nieuws over de Amerikaanse tewerkstelling, die in december 140.000 banen blijkt te hebben verloren.

Apple

Apple won bijna 1 procent. Het bedrijf zou immers met de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai in gesprek zijn om een elektrische wagen te ontwikkelen.

Het aandeel van het biofarmabedrijf Biontech steeg ongeveer 6,7 procent. Het coronavaccin dat het bedrijf in samenwerking met Pfizer heeft ontwikkeld, blijkt immers ook werkzaam tegen de snel verspreidende mutaties van het virus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn ontdekt.

Micron verloor bijna 2 procent, hoewel het bedrijf positief nieuws over zijn kwartaalcijfers kon geven. Het farmabedrijf Moderna moest eveneens 2 procent prijs geven, hoewel het coronavaccin van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk is goedgekeurd en een bijkomend order is geplaatst.

Over de voorbije week gingen de Dow Jones en de S&P 500 elk meer dan 1 procent vooruit. De Nasdaq won 2,4 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20