Burgemeester van Londen kondigt noodprocedure af

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, heeft vrijdag de noodprocedure afgekondigd. Hij waarschuwde dat de ziekenhuizen worden overspoeld met coronapatiënten.

De coronasituatie in Londen is alarmerend. Volgens de burgemeester is de verspreiding van het virus niet langer onder controle. ‘Het aantal besmettingen in Londen is aan stevige opmars bezig. Het aantal patiënten dat wordt opgenomen in het ziekenhuis is met een derde gestegen in vergelijking met de piek in april’, aldus Khan. In Londen worden er dagelijks meer dan 800 coronapatiënten gehospitaliseerd.

‘We zullen bedden tekortkomen in de komende twee weken als de verspreiding van het virus niet snel drastisch vertraagt en dan zullen meer mensen sterven,’ waarschuwde de burgemeester.

Major incident

Er is sprake van een noodprocedure, in het VK ook wel een ‘major incident’ genoemd, wanneer een incident ernstige schade kan berokkenen aan het leven of het welzijn van de mensen, het milieu, essentiële diensten of de nationale veiligheid.

Door een ‘major incident’ in te roepen, moeten onder meer de hulpdiensten speciale regelingen treffen om de coronapandemie in te dijken. Het is overigens niet de eerste keer in de recente geschiedenis dat Londen de noodprocedure instelt. Dat werd ook al gedaan tijdens de dodelijke brand in de Grenfelltoren in 2017 en tijdens de terreuraanvallen op de Westminster Bridge en de London Bridge in datzelfde jaar.

Nieuwe variant corona

De nieuwe variant van het coronavirus houdt het Verenigd Koninkrijk (VK) stevig in zijn greep. Het reproductiegetal in het VK schommelt nu tussen 1 en 1,4 procent, volgens de Britse overheid. Als dat getal groter is dan 1 betekent dat dat de epidemie aan kracht wint.

Boris Johnson, de premier van het VK, hoopt dat een versnelde uitrol van de coronavaccins de situatie in zijn land kan doen keren. Zo heeft het VK al de vaccins van Pfizer, Oxford en Moderna goedgekeurd.

Het land is ondertussen voor de derde keer in lockdown. De inwoners worden daarbij aangeraden om zoveel mogelijk in hun huis te blijven. De scholen hebben inmiddels de deuren al gesloten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20