Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 26 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Amerika is exact één incident verwijderd van geweld’

Logo Business AM
Biden vs Trump

18/09/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Gewapende nationalisten in de straten van Louisville (Kentucky) op 6 september 2020.(Photo by RMV/Shutterstock)

Dat de Verenigde Staten met geweld zullen worden geconfronteerd na de presidentsverkiezingen van 3 november lijkt bijna onvermijdelijk.

Extreme groeperingen aan beide kanten van het politieke spectrum bereidden zich voor op een veldslag. Zowel links als rechts denken dat de kans groot is dat na de verkiezingsdag tot een gewapend conflict komt. Dat zeggen politieke wetenschappers en experts, die veel vragen daaromtrent krijgen vanuit het publiek.

Links denkt dat Trump ongeacht de verkiezingsuitslag de overwinning zal claimen. Rechts vreest voor massale fraude met stembiljetten en oneindige hertellingen en rechtszaken, die uiteindelijk Biden als overwinnaar zouden uitroepen.

FBI-directeur Christopher Wray, herhaalde donderdag voor het Amerikaanse Congres zijn bezorgdheid om geweld door kleine groepen gewapende extremisten. Die zijn er zowel links als rechts van het politieke spectrum. Ook ‘lone wolves’, of mensen die op eigen houtje handelen, blijven een primaire bekommernis van de inlichtingendiensten. Vooral omdat ze makkelijk toegang hebben tot wapens en explosieven.

‘Geweld na presidentsverkiezingen van 3 november lijkt onvermijdelijk’

Al in juli waarschuwde J.J. McNab, een docent aan de Universiteit van George Washington, de leden van het Subcomité Homeland Security van het Huis van Afgevaardigden, voor het ergste. 

‘Er zijn problemen met betrekking tot wapenbezit en burgerlijke onrust als gevolg van de pandemie. Dan zijn er de complottheorieën en de verdeeldheid die door de verkiezingen wordt gezaaid. Tel daarbij een klimaat waarin steevast de media worden geviseerd. Dat alles maakt dat het land exact één incident verwijderd is van geweld.’

De oorlogspresident

Ook Julie Wronski, die politieke wetenschappen doceert aan de universiteit van Mississippi, zegt tegenover de krant New York Times dat het gedrag van president daarbij zorgen baart. ‘Trump handelt als een oorlogspresident, die zijn basis beschermt tegen ‘linkse krachten’ die Amerika van hen trachten af te nemen’.

Nog een teken aan de wand is dat Dan Coats, de voormalige Republikeinse senator van Indiana en tot 2019 directeur van de nationale inlichtingendiensten onder de regering Trump, oproept tot de vorming van ‘een comité van gevestigde waarden’. Mensen uit de politiek, de zakenwereld en de rechtspraak, die het goed verloop van de verkiezingen moeten overzien. 

‘De belangrijkste taak die de Amerikaanse machthebbers wacht is ervoor te zorgen dat de verkiezingsuitslag als legitiem wordt aanvaard.’

Trump: ‘Ik de steun heb van de politie, van het leger en van de  ‘Bikers for Trump’

(AP Photo/Carolyn Kaster)

De president zelf laat geen kans voorbijgaan om olie op het vuur te gooien.  Ettelijke malen al waarschuwde hij – zonder bewijzen voor te leggen – voor vervalsing van de verkiezingen en suggereerde recent zelfs om de stembusslag uit te stellen.

In maart vorig jaar waarschuwde Trump ook voor gewelddadige scenario’s in een interview met Breitbart:

‘Weet je, links speelt het hard, het is grappig, want mensen aan de rechterkant zijn veel harder, maar ze spelen het niet hard. Oké? Ik kan je vertellen dat ik de steun heb van de politie, van het leger, van de  [motorbende] ‘Bikers for Trump (foto boven)’ – ik heb de stoere mensen, maar ze spelen het niet stoer – totdat een bepaald punt wordt bereikt. Dan wordt het erg, zeer erg.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks