Alphabet (Google) lonkt naar de kleine beleggers: aandeel is twintig keer goedkoper

De grote internationale bedrijven hebben de jacht ingezet op de particuliere beleggers. Ze doen dat door hun aandeel te splitsen in kleinere stukken. Ook Alphabet, het moederbedrijf boven Google, is op die kar gesprongen. Dat aandeel is sinds maandag twintig keer goedkoper.

Door de coronacrisis en de opkomst van mobiele brokers, zoals Robinhood in de Verenigde Staten en Bux Zero in onze contreien, hebben heel wat particuliere beleggers hun weg naar de aandelenmarkt gevonden. Dat is ook de beursgenoteerde bedrijven niet ontgaan. Er is dan ook een opvallende trend aan de gang in de beurswereld: bedrijven splitsen hun aandelen op in kleinere stukjes. Op die manier kunnen veel meer mensen investeren in de onderneming.

Jacht op de kleine belegger

Het e-commercebedrijf Amazon heeft bijvoorbeeld het hakmes al bovengehaald en het aandeel in twintig stukjes gesplitst. Nu kan je een aandeel van het internationale bedrijf kopen voor iets meer dan 110 dollar. Ook Alphabet wil nieuwe zieltjes voor zich winnen. Net zoals Amazon heeft het moederbedrijf boven Google maandag de voorkeur gegeven aan een 20-voor-1-aandelensplitsing.

Waarom willen grote internationale bedrijven de aandelen goedkoper maken? Om te beginnen kunnen ze een veel grotere groep beleggers bereiken. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal voorhanden of is bereid om bijvoorbeeld 1.000 euro of meer op tafel te leggen voor een aandeel. Bij een lagere prijs zijn veel meer mensen dus bereid om een belang te nemen in een onderneming.

Dow Jones

Ook niet onbelangrijk: door het aandeel te splitsen vergroot Alphabet de kans dat het gaat opgenomen worden in de Amerikaanse index Dow Jones. Dat komt omdat de Dow Jones een prijsgewogen index is, hetgeen betekent dat de waarde ervan wordt afgeleid uit de prijs per aandeel, gedeeld door een gemeenschappelijke deler. Bij veel andere indexen wordt de waarde bepaald door de marktwaarde van de bedrijven. Apple werd bijvoorbeeld in 2015 na een aandelensplitsing in 2014 toegevoegd aan de Dow Jones.

De komende weken en maanden gaan nog meer grote namen uit de bedrijfswereld hun aandelen splitsen. Later deze week – op 21 juli (nabeurs) om precies te zijn – zal de gamewinkelketen GameStop het aandeel in vier gelijke stukjes verdelen. Op dit moment is het aandeel zo’n 145 dollar waard. Na de splitsing zal dat dus iets meer zijn 36 dollar. Ook de elektrische wagenproducent Tesla gaat dit jaar nog zo’n operatie uitvoeren. Dat bedrijf gaat voor een 3-voor-1 aandelensplitsing.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20