De gamewinkelketen GameStop gaat zijn aandelen in vier splitsen. Door zo’n ingreep willen bedrijven doorgaans (meer) particuliere beleggers de kans geven om aandelen te kopen. GameStop heeft nochtans al de harten van heel wat kleine beleggers veroverd.
Meer en meer bedrijven beslissen om hun aandelen te splitsen. Vorig maand heeft de e-commercegigant Amazon zijn aandeel bijvoorbeeld in twintig stukjes gesneden, waardoor de aandelenkoers is gezakt van ruim 2.700 dollar tot iets meer dan 115 dollar. Ook Tesla heeft enkele weken geleden aangekondigd dat het het hakmes bovenhaalt. De producent van elektrische wagens gaat zijn aandelen in drieën splitsen.
Lieveling van de particuliere beleggers
Bedrijven nemen doorgaans zulke beslissingen om het aandeel populairder te maken bij particuliere beleggers. Niet iedereen beschikt immers over voldoende kapitaal om in één klap duizenden euro’s te investeren in één aandeel. Een splitsing helpt bedrijven dan ook aan meer liquiditeit.
Daarom is het des te meer opvallend dat GameStop heeft beslist om het aandeel op te splitsen in vier stukken. Op dit moment kost één aandeel 135 dollar. Dat is iets meer dan wat je vandaag betaalt voor een Amazon-aandeel na de splitsing. Door die splitsing daalt de prijs van een GameStop-aandeel (gebaseerd op de huidige koers) dus tot 33,75 dollar.
Slecht nieuws voor shorters
Het ziet er dus naar uit dat GameStop nog meer particuliere beleggers wil aantrekken. Dat terwijl heel wat kleine beleggers de gamewinkelketen al een warm hart toedragen. Vorig jaar trok GameStop alle aandacht naar zich toe toen beleggers de aandelenkoers van het bedrijf de hoogte hadden ingejaagd. Op het hoogtepunt was het aandeel 480 dollar waard. Ter vergelijking: bij de start van 2021 betaalde je iets meer dan 18 dollar voor een aandeel van GameStop. Een leger Reddit-beleggers had in januari van dat jaar een short squeeze op gang getrokken. Op die manier wouden zij shorters uit de markt prijzen. Die zagen zich door de stijgende aandelenkoersen genoodzaakt om hun shortposities te verkleinen.
De aandelensplitsing van GameStop kan de shorters opnieuw in hun portefeuille treffen. De kans is immers groot dat meer beleggers het aandeel gaan toevoegen aan hun portefeuille, waardoor er meer koopdruk is, met een oplopende koers als gevolg. Dat zal op zijn beurt shorters onder druk zetten om hun marges te dekken. Op dit moment wordt zo’n 20 procent van de aandelen van GameStop geshort.
Na de bekendmaking van het nieuws schoot het aandeel hoger, maar nabeurs dook de koers uiteindelijk 5,6 procent in het rood. Berichten over het vertrek van CFO Mike Recupero en een ontslagronde deden beleggers op de verkoopknop drukken.
(as)