Lagere prijs in zicht voor Tesla-aandelen, en dat is de bedoeling

Het aandeel van Tesla is populair en de producent van elektrische auto’s is van plan om die populariteit een extra boost te geven.

Het autobedrijf van Elon Musk kondigde vrijdag aan dat het al zijn aandelen in drie zal splitsen. Het aandeel van Tesla heeft de handelsweek vorige week afgesloten op 696 dollar. Als het aandeel nu zou worden gesplitst, zou de prijs dalen tot 232 dollar. Dat meldt CNN. De aandelensplitsing moet echter nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders op de jaarvergadering van het bedrijf in augustus.

Waarde portefeuille blijft ongewijzigd

In werkelijkheid verandert dit niets voor degenen die Tesla-aandelen in hun portefeuille houden. Na de aandelensplitsing zullen zij drie aandelen per aandeel krijgen.

Het splitsen van aandelen maakt ze vooral toegankelijker en trekt nieuwe beleggers aan, omdat ze tegen een lagere prijs beschikbaar zijn, waardoor meer vraag ontstaat. Particuliere beleggers kunnen worden afgeschrikt door hoog geprijsde aandelen. Dankzij brokerapps zoals Robinhood hebben veel van die beleggers hun weg naar de beurs gevonden, waardoor grote beursbedrijven hun strategie aanpassen.

Tesla is niet aan zijn proefstuk toe. De wagenproducent heeft in 2020 zijn aandelen gesplitst. Sindsdien is de koers gestegen met 43,5 procent, ondanks de recente correcties, zoals wanneer Musk zijn eigen Tesla-aandelen heeft verkocht om de overname van Twitter te financieren. Het lijkt overigens almaar onwaarschijnlijker dat die overname er effectief zal komen.

“Aandelen toegankelijker maken”

“Wij geloven dat de aandelensplitsing zal helpen de marktprijs van onze gewone aandelen te resetten, zodat onze werknemers meer flexibiliteit hebben in het beheer van hun aandelen, waarvan wij geloven dat het kan helpen de aandeelhouderswaarde te maximaliseren,” zei Tesla in een regulerende indiening vrijdag. “Aangezien particuliere beleggers veel belangstelling hebben getoond voor beleggingen in onze aandelen, geloven wij bovendien dat de aandelensplitsing onze gewone aandelen toegankelijker zal maken voor onze particuliere aandeelhouders.”

Dow Jones

Tesla wil met de aandelensplitsing misschien ook toetreden tot de Amerikaanse index Dow Jones, die de neiging heeft goedkopere aandelen te kiezen. Apple, bijvoorbeeld, kondigde in 2014 een 7-voor-1 aandelensplitsing aan en werd in 2015 in de Dow Jones opgenomen.

De splitsing is geen garantie dat dat zal gebeuren, maar de index wil misschien ’s werelds meest waardevolle autobedrijf en pionier op het gebied van elektrische voertuigen.

(ns/fjc)

Meer