Musk dreigt weg te lopen van Twitterdeal

Elon Musk heeft ermee gedreigd om weg te lopen van zijn overnamedeal van de sociaalnetwerksite Twitter. Het bedrijf zou hem geen informatie gegeven hebben over spam- en nepaccounts. Dat was volgens Musk nochtans een deel van de overeenkomst.

Via een brief aan Vijaya Gadde, algemeen adviseur en hoofd juridische zaken, beleid en vertrouwen bij Twitter, beweert Musk dat Twitter zich “actief verzet en zijn informatierechten (die onderdeel zouden zijn van de overnamedeal, red.) dwarsboomt”.

“Dit is een duidelijke materiële schending van de verplichtingen van Twitter onder de fusieovereenkomst en de heer Musk behoudt zich alle rechten voor die hieruit voortvloeien, inclusief zijn recht om de transactie niet te voltooien en zijn recht om de overname te beëindigen”, schreef een advocaat die Musk vertegenwoordigde.

De methoden van Twitter om nepaccounts te testen zouden te “laks” zijn en daarom vraagt Musk gegevens van het bedrijf om zijn eigen analyse uit te voeren.

De brief werd maandag op de website van de Amerikaanse financiële waakhond SEC gepubliceerd.

“Vier keer zoveel nepaccounts”

Musk heeft al meerdere malen een verzoek gedaan bij Twitter om voor een bewijs naar het aantal nepaccounts. Op 17 mei stak hij de deal al in de koelkast door te zeggen dat Twitter geen bewijs toont voor het aantal nepaccounts dat onder de 5 procent zou zitten.

“Gisteren weigerde de CEO van Twitter publiekelijk om dat bewijs tonen. Deze deal kan niet doorgaan totdat hij dat wel doet”, zei Musk toen. Hij vermoedt dat er wel eens vier keer zoveel nep- en spamaccount op Twitter zouden kunnen zitten.

In april sloot Musk een deal met Twitter voor de overname van het bedrijf voor 44 miljard dollar. Sindsdien is de beurskoers van Twitter gedaald met zo’n 29 procent, van 54,20 dollar per aandeel tot 39,56 dollar per aandeel.

De eigenlijke transactie zal pas in de herfst van volgend jaar plaatsvinden. Het is dan ook allesbehalve duidelijk of de deal effectief zal doorgaan. De onderhandelingen zijn in ieder geval nog niet afgelopen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.