Elon Musk: “Vier keer meer valse profielen op Twitter dan het bedrijf zelf aangeeft”

Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk in de koelkast geplaatst. Hij wil meer zekerheid hebben over het aantal valse profielen op het socialemediaplatform. Volgens de multimiljardair onderschat het bedrijf hoeveel nepprofielen er zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De beleggerswereld werd met verstomming geslagen toen Musk zei dat hij de overname van Twitter tijdelijk had gepauzeerd. Hij nam die beslissing omdat er veel onduidelijkheid is het over aantal valse profielen op het platform.

Volgens Twitter zou maximaal 5 procent van de profielen op het platform vals zijn, maar Musk is ervan overtuigd dat het er meer zijn. In een recente tweet sprak hij van een zware onderschatting. “20 procent van de profielen is vals, het kunnen er zelfs meer zijn”, klonk het. “Mijn overnamebod is gebaseerd op de gegevens die het bedrijf heeft opgenomen in de aangifte bij de SEC.”

Hij voegde eraan toe dat Parag Agrawal, de huidige CEO van Twitter, weigert bewijs te leveren dat minder dan 5 procent van de gebruikers op Twitter uit spamaccounts bestaat. “We kunnen de deal niet voortzetten zolang hij geen bewijs op tafel legt”, aldus Musk.

Het aantal nepprofielen op Twitter kan een enorme impact hebben op de prijs die Musk wil betalen voor de overname. De potentiële winstgevendheid van het platform is namelijk afhankelijk van het aantal actieve gebruikers. Hoe meer gebruikers een bot zijn, hoe minder profielen er zijn die eventueel kunnen reageren op advertenties. Het is dan ook geen verrassing dat de Tesla-baas meer correcte informatie wil over de gebruikers.

“Externe partijen kunnen aantal valse profielen niet checken”

Musks tweet komt een paar uur nadat Agrawal een lange thread over spam op het sociale netwerk plaatste. Daarin zei de CEO dat de ramingen van Twitter gebaseerd zijn op meerdere menselijke beoordelingen van duizenden accounts die herhaaldelijk willekeurig worden getest. Volgens hem is het voor externe groepen niet mogelijk om het exacte aantal spamaccounts op het platform te berekenen, omdat daarvoor zowel openbare als privé-informatie nodig is die Twitter niet kan delen. “Extern is het niet eens mogelijk om te weten welke accounts op een bepaalde dag als mDAU’s (monetizable daily active users, red.) worden geteld”, klinkt het.

Volgens Brent Thill, analist bij het beurshuis Jefferies, kan Musk een lagere overnameprijs onderhandelen als blijkt dat er meer valse profielen actief zijn op het platform dan aangegeven. “We zijn ervan overtuigd dat Musk dit argument zal gebruiken om minder dan 54,2 dollar per aandeel te betalen voor de overname”, merkt hij op in een onderzoeksnota. “We mogen niet vergeten dat Nasdaq sinds de start van dit jaar al met 25 procent is gezakt, waardoor Musk tot de vaststelling is gekomen dat hij misschien te veel betaalt voor het bedrijf.”

Het investeringsbedrijf Hindenburg Research kwam eerder ook al tot een soortgelijke vaststelling. “Wij steunen de inspanningen van Musk om Twitter van de beurs te halen en zien een aanzienlijke kans dat de deal tegen een lagere prijs wordt gesloten”, staat in een rapport van het bedrijf.

Verkoop aandelen SpaceX

Intussen is Musk nog volop bezig met geld te zoeken om de overname te financieren. Hij gaat namelijk zelf een aanzienlijk deel betalen. Daarom heeft hij al meermaals aandelen van Tesla verkocht. Nu geeft Musk ook aan aandelen van SpaceX van de hand te doen. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Post op basis van enkele bronnen.

Het ruimtevaartbedrijf zou zo’n 70 dollar per aandeel kunnen vragen, waardoor de onderneming gewaardeerd wordt op 125 miljard dollar. In augustus vorig jaar werd SpaceX na een financieringsronde nog op 100 miljard dollar gewaardeerd.

De beleggers lijken er minder en minder vertrouwen in te hebben dat Musk de overname met succes zal kunnen afronden. De koers van Twitter is de afgelopen vijf handelsdagen met ruim 20 procent gezakt tot iets meer dan 37 dollar, wat dus ruim onder het overnamebod van de miljardair is.

(am)

Meer