Twitter ontsnapt niet aan verkoopgolf op de beurzen: kan Elon Musk nu een lagere overnameprijs afdwingen?

Net zoals tal van andere aandelen heeft Twitter de afgelopen dagen wat terrein moeten prijsgeven. Het investeringsbedrijf Hindenburg Research suggereert dat Musk door de recente koersdaling een lagere overname prijs kan onderhandelen.

De aandelenmarkten krijgen het sinds de rentevergadering van de Federal Reserve zwaar te verduren. Tijdens die samenkomst hebben de bestuursleden beslist om de rente met 50 basispunten te verhogen. De beleggers zijn als de dood voor zo’n verhoging, omdat er dan veel meer kapitaal stroomt naar vastrentende activa, zoals staatsobligaties.

Ook Twitter ontsnapt niet aan de verkoopgolf op de beurs. De koers van het socialemediaplatform is sinds vorige week donderdag, de start van de beurscorrectie, gedaald met bijna 9 procent tot 46 dollar. Dat is ruimschoots onder de overnameprijs van 54,2 dollar, oftewel 44 miljard dollar.

Een lagere overnameprijs

Volgens Hindenburg Research kan Musk door de recente koersdaling een lagere overnameprijs afdwingen. Het investeringsbedrijf dat het aandeel van Twitter heeft geshort, zegt dat de koers aanzienlijk kan dalen als Musk uiteindelijk beslist om het socialemediaplatform niet over te nemen. “Wij steunen de inspanningen van Musk om Twitter van de beurs te halen en zien een aanzienlijke kans dat de deal tegen een lagere prijs wordt gesloten”, staat er in een rapport van het bedrijf.

Volgens het persagentschap Reuters kan Musk een goede zaak doen door een lagere overnameprijs te onderhandelen. Momenteel staat de aandelenkoers van Tesla onder druk omdat Musk al meermaals aandelen van de wagenproducent heeft verkocht om een deel van de overname te financieren. Aandeelhouders vrezen dat hij nog meer aandelen zal verkopen, ook al heeft hij aangegeven dat hij zijn belang in Tesla niet verder zal verkleinen. Indien de multimiljardair een lagere prijs kan onderhandelen, neemt dat wat van de druk op de aandelenkoers van Tesla weg.

Hoe kan Musk een beter deal onderhandelen?

Musk kan dreigen om van de overeenkomst af te zien tenzij het bestuur van Twitter akkoord gaat om de onderhandelingen te heropenen. Indien hij beslist om het platform niet over te nemen, moet de Tesla-baas een vergoeding betalen van 1 miljard dollar.

Reuters merkt op dat er tijdens de coronacrisis voldoende precedenten waren. De Franse detailhandelaar LVMH dreigde zich bijvoorbeeld terug te trekken uit een overnamedeal met Tiffany & Co. Het Amerikaanse luxebedrijf ging akkoord met een verlaging van de overnameprijs met 425 miljoen dollar tot 15,8 miljard dollar.

Volgens het persagentschap is de bovenstaande piste niet zonder obstakels en dreigt Musk nog meer geld te verliezen als hij die weg inslaat. Het bestuur van Twitter kan via een rechtbank de multimiljardair dwingen om de deal alsnog te voltooien. Een clausule in het overnamecontract maakt dat mogelijk. Overnemers die een dergelijke zaak verliezen, worden bijna nooit gedwongen een overname te voltooien, maar de betrokken vennootschappen kunnen een financiële tegemoetkoming vragen voor de afgesprongen deal.

(fjc)

Meer