Allereerste Ferrari 275 GTB moet 6 tot 8 miljoen dollar opbrengen

Bij het veilinghuis Gooding in Santa Monica wordt midden januari tijdens de Scottsdale Auctions het prototype van de Ferrari 275 GTB geveild. De auto, die in 1964 werd gebouwd, is het allereerste exemplaar van een bijzonder succesvolle productielijn van de Italiaanse constructeur. Geraamd wordt dat voor de wagen, die in 1966 deelnam van de Monte Carlo Rally, een prijs tussen 6 miljoen dollar en 8 miljoen dollar zal worden betaald.

Het exemplaar was tijdens de Cavallino Classic in Palm Beach een laatste keer in het openbaar gezien. Sindsdien werd de auto door zijn onbekende eigenaar voor het publiek verborgen gehouden.

Innovaties

“De wagen vormde de basis voor de verdere ontwikkeling van de verschillende versies van het model 275 die door Ferrari op de markt werden gebracht,” aldus Colin Bertram, correspondent van het persbureau Bloomberg. “Deze lijn vormde de opvolger van de 250 GT SWB Berlinetta. Volgens Motor Trend Classic was het model na de 250 GTO en de 365 GTB/4 Daytona het beste ontwerp van Ferrari uit de hele geschiedenis.”

“Verantwoordelijk voor het design van de 275 GTB was Pininfarina, terwijl Scaglietti voor de constructie van het koetswerk instond. Ferrari gebruikte het prototype ook als een testmachine voor het productiemodel en als een promotie bij het publiek.”

David Brynan, specialist bij Gooding, wijst erop dat de Ferrari 275 GTB belangrijke technologische innovaties omvatte en veel moderner was dan zijn voorgangers. De auto was voorzien van een motor met een cilinderinhoud van 3,3 liter en twaalf kleppen en een transmissie met vijf versnellingen.”

“In januari 1966 nam de wagen de start in de 35ste Monte Carlo Rally. Hij werd door de Scuderia Sant’Ambroeus uit Milaan als officiële afvaardiging voor Ferrari ingeschreven. Toenmalig teammanager had de auto toevertrouwd aan rallypiloot Giorgio Pianta, die werd gekoppeld aan navigator Roberto Lippi, een testpiloot van de Ferrari-fabriek. De auto moest echter wegens problemen met de aandrijflijn vroegtijdig de strijd staken.

Lyrisch

Giorgio Pianta was echter lyrisch over de wagen. “In een interview met Ferrari World in het begin van de jaren negentig noemde de piloot de ervaring met de 275 GTB als de mooiste herinnering uit zijn leven,” benadrukt Colin Bertram. “De wagen zou trouwens het enige exemplaar van het model 275 zijn dat ooit aan de Monte Carlo Rally zou deelnemen.”

Sindsdien heeft de auto verschillende eigenaars gehad. In eerste instantie kende de wagen een aantal Europese eigenaars, maar in de jaren zeventig verhuisde het prototype naar de Verenigde Staten. De auto is trouwens nog altijd voorzien van zijn oorspronkelijke motor.

Ondanks zijn historische waarde is het prototype van de 275 lang niet het duurste exemplaar van Ferrari dat ooit is geveild. Vorig jaar werd bij Sotheby’s een Ferrari 250 GTO uit 1962 verkocht voor een bedrag van 48 miljoen dollar.

Twee jaar geleden werd een 275 GTB/C uit 1967 bij Gooding geveild voor een som van 14,5 miljoen dollar. In het algemeen worden voor exemplaren van de Ferrari 275 echter bedragen tussen 1 miljoen dollar en 4 miljoen dollar betaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20