Alleenstaanden verdienen minder geld dan mensen met een partner, blijkt uit Amerikaans onderzoek

Uit een Pew-analyse blijkt dat het aantal alleenwonende Amerikanen sterk toeneemt. Uit het onderzoek blijkt ook dat zij gemiddeld minder verdienen en een lager opleidingsniveau hebben.

Alleenstaanden zitten vaak in een moeilijk parket. Nieuwe gegevens tonen aan hoe belastend leven zonder partner kan zijn voor de financiële situatie van een individu.

Bijna 40 procent van de Amerikanen tussen 25 en 54 jaar leefde in 2019 zonder een echtgenoot of partner, volgens een nieuwe analyse van volkstellingsgegevens door het Pew Research Center. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van 1990, toen slechts 29 procent van de Amerikanen geen partner had. 

Sindsdien zijn de economische resultaten voor alleenstaanden gedaald ten opzichte van mensen met een partner. 

“Single volwassenen verdienen gemiddeld minder dan volwassenen met een partner en hebben minder kans op werk of economische onafhankelijkheid,” stelt het rapport. “Ze hebben ook een lager opleidingsniveau en wonen vaker bij hun ouders.”

Het mediane inkomen voor alleenstaande mannen in 2019 bedroeg 35.600 dollar, vergeleken met 57.000 dollar voor mannen met een partner. Het verschil voor vrouwen was 32.000 dollar versus 40.000 dollar. 

Ongeveer 73 procent van de alleenstaande mannen had werk in 2019, vergeleken met 91 procent van de mannen met partner. Voor vrouwen is het omgekeerd: 77 procent van de alleenstaande vrouwen had in 2019 werk, tegenover 74 procent van de vrouwen met partners. De economische resultaten voor single mannen zijn sinds 1990 verslechterd, terwijl de economische resultaten voor vrouwen met partner zijn verbeterd, verklaart Pew in het rapport. 

Het rapport vond ook een soort “huwelijksbonus” voor mensen die getrouwde koppels tegenover koppels die gewoon samenwonen. Zo’n 89 procent van de mannen die samenwonend zijn met hun partner, heeft bijvoorbeeld werk, vergeleken met 92 procent van de mannen die getrouwd zijn.

(lb)

Meer