Kan ik geld lenen als alleenstaande?

Steeds meer mensen gaan als alleenstaande door het leven. Hier is helemaal niets mis mee. Maar als je een grote aankoop wil financieren, kan je relatiestatus soms wel grondig in de weg staan. Het is geen fabel dat het voor alleenstaanden moeilijker is om te lenen, maar welke mogelijkheden zijn er?

Hoeveel kan je lenen?

Hoeveel je precies kan lenen, hangt natuurlijk van persoon tot persoon af. Maar er is wel een basisregel die je een bepaalde richtlijn kan geven. De regel is als volgt: je mag maximaal een derde van je netto-inkomen maandelijks spenderen aan een lening.

Bijvoorbeeld: met een netto-inkomen van 1800 euro kan je maximum 600 euro per maand terugbetalen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Tips bij het aangaan van een lening

Als alleenstaande zijn je kansen om een lening te krijgen kleiner. De banken willen zeker zijn dat je zal kunnen terugbetalen. Maar je kan er wel zelf voor zorgen dat je kansen toenemen. Dat kan je doen aan de hand van de volgende zaken:

  • Je hebt beter geen meerdere leningen tegelijk lopen. De bank kan in deze situatie eerder geneigd zijn om je de lening niet te geven omdat je het jezelf moeilijk kan maken.
  • Het is belangrijk om een stabiel inkomen te hebben. Zo heeft de bank zekerheid dat je de lening zal kunnen terugbetalen.
  • Spaar erop los. Als je iedere maand wat reserves opzij zet, geeft dat een zeer positieve indruk bij de bank. Ook moet er een minimale eigen inbreng beschikbaar zijn en moet je onvoorziene kosten aankunnen.
  • Vergelijk leningen en ga zeker bij verschillende banken langs. Dat kan ook online.
  • Een waarborg stellen, verhoogt je kans op een lening. Een waarborg is bijvoorbeeld bij een hypothecaire lening het pand zelf.

Alternatieve leningen

Voor je een beroep gaat doen op een gewone lening, kijk je misschien beter eens welke alternatieven er zijn. Zo heb je verschillende sociale leningen die voordeliger zijn als alleenstaande:

  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen: ook wel de Vlaamse woonlening  genoemd. Dit is de voordeligste manier van lenen. Hier geldt wel de regel: hoe groter je gezin en hoe lager het inkomen, hoe voordeliger de lening wordt. Ook zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.
  • Het Vlaamse woningfonds: het geeft sociale woonkredieten aan alleenstaanden. Deze lening is vooral bedoeld voor de aankoop van een nieuwe woning of voor werken aan je woning. Maar hier zal je ook aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Woon je in Brussel? Dan kan je een beroep doen op het woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bij deze leningen moet je met de volgende zaken rekening houden: er is een grote administratieve rompslomp en het kost enorm veel tijd om alles in orde te maken.

Lenen als alleenstaande is dus zeker mogelijk. Maar zorg er wel voor dat je op een aantal zaken voorzien bent en bekijk zeker welke alternatieven er bestaan. De leenmarkt is soms groter dan je denkt.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20