Wereldwijde voedselprijzen naderen recordhoogte: vooral granen en olie duurder

De voedselprijzen zijn vorige maand wereldwijd met sprongen gestegen. Daardoor is de opmars naar een recordhoogte voortgezet en is de inflatiedruk op consumenten en overheden toegenomen.

Een index van de Verenigde Naties die basisvoedingsmiddelen volgt, van tarwe tot plantaardige olie, is in oktober met nog eens 3 procent gestegen en bereikte zijn hoogste niveau in de voorbije 10 jaar. Daardoor dreigen boodschappenrekeningen nog hoger te worden, vooral voor gezinnen die al onder druk staan door de pandemie. Dat zou ook de inflatiezorgen van de centrale banken kunnen vergroten. Tenslotte bestaat het risico dat de honger in de wereld, die nu al meer dan een decennium enorm hoog is, nog toeneemt.

De index die deze voedselprijzen bijhoudt, is een maatstaf voor de maandelijkse veranderingen van de internationale prijzen van een boodschappenmandje. Het systeem werkt met punten, en hoe hoger die zijn, hoe duurder het product.

Oorzaken

Slecht weer heeft dit jaar de oogsten over de hele wereld getroffen, de vrachtkosten zijn de pan uit gerezen en tekorten aan vrachtwagenchauffeurs heeft de levering van goederen tot aan de supermarkten verstoord. Daar komt nog een energiecrisis bij, waardoor groentekassen in het donker moesten draaien en landbouwers hogere kunstmestrekeningen dreigden te krijgen.

De stijging van de voedselprijzen in oktober was vooral te wijten aan de hogere kosten voor granen en plantaardige oliën. Dat schrijft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in een verslag dat donderdag werd gepubliceerd.

(NS)

Meer