“Nog minstens een jaar van hoge en aanhoudende inflatie”

Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur van verzekeringsmaatschappij Allianz, zegt dat beleggers zich moeten voorbereiden op een grotere marktvolatiliteit als de Federal Reserve zijn corona-stimulusafbeleid afbouwt. Dat meldt persagentschap Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

El-Erian heeft het over de Amerikaanse inflatie, maar intussen is de inflatie in de eurozone ook al gestegen tot het hoogste peil in 13 jaar (3,4 procent). Als we iets van de financiële crisis hebben geleerd, is het dat economische problemen aan de andere kant van de Atlantische oceaan het Europese vasteland snel genoeg bereiken.

“Ik maak me een beetje zorgen dat deze prachtige wereld van lage volatiliteit, waarin alles omhooggaat, tot een einde kan komen met een hogere volatiliteit”, zei El-Erian, voorzitter van Queens’ College in Cambridge, op de Amerikaanse televisiezender Fox News.

Hoewel veel afhangt van gedragsveranderingen, zou de Fed, de koepel van Amerikaanse centrale banken, “de monetaire stimulans moeten afzwakken“, zei hij.

“Als ik een belegger was, zou ik erkennen dat ik dankzij de Fed op een enorme liquiditeitsgolf zit, maar ik zou onthouden dat golven op een gegeven moment breken, dus ik zou erg aandachtig zijn”, aldus El-Erian.

“Inflatie zal op het niveau van 4 tot 5% blijven”

El-Erian zei dat de verhoogde inflatie en de knelpunten in de toeleveringsketen slechts gedeeltelijk hun oorsprong vinden in voorbijgaande oorzaken. Hij voorspelde “nog minstens een jaar van hoge en aanhoudende inflatie”.

“Het zal eerst erger worden voordat het beter wordt,” klonk het. “Dus we zullen meer tekorten aan goederen krijgen. We gaan hogere prijzen krijgen. De inflatie zal op het niveau van 4 tot 5% blijven.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20