Amerikaanse inflatie stijgt meer dan verwacht: “Hoge inflatie zal niet snel verdwijnen”

De inflatie in de Verenigde Staten kwam in september uit op 5,4 procent (op jaarbasis). Dat is 0,1 procent meer dan verwacht. Het is de hoogste prijsstijging sinds januari 1991. ING-econoom James Knightley verwacht niet dat de stevige inflatie snel zal verdwijnen.

De stevige inflatie in de VS is voornamelijk het gevolg van de toegenomen energie– en voedselprijzen. De benzineprijs in de VS is op jaarbasis bijvoorbeeld gestegen met maar liefst 42 procent. Vlees is dan weer 12,6 procent duurder geworden dan een jaar geleden.

Net zoals in de rest van de wereld zitten die prijzen in de lift als gevolg van de economische heropleving en de flessenhalzen in de toeleveringsketens. Voorts stijgen de Amerikaanse lonen en die toenames worden grotendeels doorgerekend aan de consumenten.

De kerninflatie, waarbij geen rekening gehouden wordt met de energie- en voedselprijzen, kwam in september uit op 4 procent. Dat stemt overeen met de verwachtingen.

“Voedsel en energie zijn meer variabel, maar daar zit het probleem,” zei Bob Doll, chief investment officer bij Crossmark Global Investments, in een reactie aan CNBC. “Hopelijk beginnen we snel het aanbodtekort weg te werken. Maar als het stof is neergedaald, gaat de inflatie niet terug naar het niveau van de afgelopen tien jaar.” De Amerikaanse inflatie schommelde het afgelopen decennium tussen 0 en 2 procent.

“Hoge inflatie zal niet snel verdwijnen”

ING-econoom James Knightley verwacht dat de inflatie ook de komende maanden hoge toppen zal scheren. “De benzineprijzen zijn in de eerste helft van oktober opgelopen, wat voor de volgende maand een opwaartse tendens in deze component doet vermoeden, die zich ook zal vertalen in hogere transportkosten. Wij moeten ons ook schrap zetten voor fors hogere groothandelsprijzen voor aardgas. Die stijgingen zullen dan weer voelbaar zijn in de energiefactuur”, klinkt het in een analyse.

Ook de hoge woonkosten, die zo’n derde uitmaken van de Amerikaanse consumptieprijsindex, zullen volgens de econoom ervoor zorgen dat de inflatie in de hogere regionen blijft vertoeven. “De stijgende woonkosten kunnen een volledige procentpunt toevoegen aan de inflatie op jaarbasis”, zegt de econoom. Knightley verwacht dat de inflatie in het eerste kwartaal van 2022 boven de 5 procent zal blijven.

Hoe reageert de Federal Reserve?

Wederom rijst de vraag hoe de Federal Reserve zal reageren op het inflatienieuws. De Amerikaanse centrale bank blijft er immers van overtuigd dat de hoge inflatie tijdelijk is. Toch riep het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Federal Reserve dinsdag op om zich voor te bereiden op een aanhoudende hoge inflatie. Dat zou kunnen betekenen dat de Amerikaanse centrale bank sneller dan verwacht de belangrijkste rentes zal verhogen.

Ook binnen de Federal Reserve gaan er meer en meer stemmen op om in te grijpen. James Bullard, hoofd van de Federal Reserve in St. Louis, zei diezelfde dag in een interview met CNBC dat de Fed veel agressiever moet optreden tegen de inflatie. Raphael Bostic, hoofd van de Federal Reserve in Atlanta, zei dan weer dat de hoge inflatie niet tijdelijk is.

Knightley verwacht dat de Federal Reserve in het tweede kwartaal van 2022 het geldbeleid zal verstrakken en in september en december van dat jaar de rentes zal verhogen.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20