Fed-voorzitter: “Inflatie is frustrerend en houdt tot volgend jaar aan”

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell verwacht nog steeds dat de inflatie uiteindelijk zal afnemen, maar ziet niettemin de huidige druk doorlopen tot in 2022. De leider van de Amerikaanse centrale bankenkoepel merkte ook op dat de huidige inflatiedruk “frustrerend” is.

Een paar betekenisvolle opmerkingen van de Fed-chef bij een door de Europese Centrale Bank (ECB) georganiseerde paneldiscussie. Bij het beoordelen van de huidige economische situatie zei Powell dat hij “gefrustreerd” was dat het vaccineren van mensen en het stoppen van de verspreiding van de Covid-Delta-variant “het belangrijkste economische beleid blijft dat we hebben.”

“Het is ook frustrerend om te zien dat de knelpunten en de problemen met de toeleveringsketen niet (worden aangepakt en) opgelost raken – in feite lijken ze in de marge zelfs een beetje erger te worden,” voegde hij eraan toe. “We zien dat dit waarschijnlijk tot volgend jaar aanhoudt en de inflatie langer ophoudt dan we hadden gedacht.”

2022 moet “een vrij sterk jaar” worden

De inflatie loopt volgens de voorkeursmaatstaf van de Fed tegen het hoogste tempo in ongeveer 30 jaar. Powell en de meeste van zijn collega’s zeggen te verwachten dat de huidige druk weer zal afnemen tot het gewone niveau, naarmate de knelpunten in de toeleveringsketen afnemen en de vraag terugkeert naar het niveau van voor de pandemie. Hij zei woensdag dat 2022 voor economische groei “een vrij sterk jaar” zou moeten worden.

Regeringsfunctionarissen hebben de laatste tijd echter erkend dat de inflatoire druk niet is verlicht, zoals de Fed eerder had voorspeld. Het Federal Open Market Committee heeft vorige week zijn prognose voor de kerninflatie in 2021 collectief verhoogd van de in juni voorspelde 3 procent naar 3,7 procent. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20