Jobrapport VS opnieuw ondermaats; stopt de Fed nu met steunmaatregelen of niet?

Het tempo van de banengroei in de VS stagneerde voor de tweede maand op rij; er kwamen slechts 194.000 banen bij in september. Hierdoor rijst de vraag of de Federal Reserve volgende maand wel kan beginnen met een afbouw van de monetaire steunmaatregelen naar aanleiding van de pandemie.

Waarom is dit belangrijk?

De Fed heeft maandelijks voor 120 miljard dollar aan schatkistpapier en door hypotheek gedekte waardepapieren opgekocht om de economie tijdens de gehele pandemie te ondersteunen. Deze procedure heet Quantitative Easing (QE), of kwantitatieve geldverruiming. Een paar weken geleden was er sprake van dat de centrale bankenkoepel dit beleid ging terugschroeven (dit heet “tapering”, red.); wat impliceerde dat zijn economische doelstellingen waren bereikt. Maar: het Amerikaanse banenrapport van september voorspelt hiervoor niet veel goeds.

Werkgevers in ’s werelds grootste economie voegden in september slechts 194.000 banen toe, minder dan de al teleurstellende 366.000 in augustus. Economen hadden een toename met 500.000 banen verwacht. Dat bericht de Financial Times.

Het werkloosheidscijfer daalde echter voor de derde maand op rij, van 5,2 procent naar 4,8 procent.

Twee doelstellingen

Jay Powell, voorzitter van de Federal Reserve, had gezegd dat een “behoorlijk” jobrapport ervoor zou zorgen dat de Amerikaanse centrale bankenkoepel begon met het afbouwen van zijn steunprogramma. De Fed heeft elke maand zo’n 120 miljard dollar aan activa aangeschaft.

De Fed heeft toegezegd schatkistpapier en door hypotheek gedekte waardepapieren te zullen opkopen totdat “aanzienlijke verdere vooruitgang” is geboekt met betrekking tot twee doelstellingen. De eerste doelstelling is een gemiddelde inflatie van 2 procent, de tweede maximale werkgelegenheid. Die eerste kaap is al gerond: de groei van de consumentenprijzen schommelt rond het hoogste niveau in 13 jaar.

Powell zei vorige maand, na de scherpe vertraging in het scheppen van banen, dat het tweede doel “zo goed als bereikt” was.

Twijfel

De meest recente gegevens over de werkgelegenheid zullen de wijdverspreide opvatting, dat tijdens de volgende beleidsvergadering in november het uitdoven van het QE-programma zal worden aangekondigd, in twijfel trekken.

“Het banencijfer van vandaag leek bijna een uitgemaakte zaak, maar heeft de verwachtingen van tapering (het laten uitdoven van het QE-programma, red.) in de war gebracht. De Fed lijkt niet veel nodig te hebben om zichzelf ervan te overtuigen dat ze op korte termijn moeten starten met tapering. Maar met slechts 194.000 banen suggereren de banencijfers dat de arbeidsmarkt verder verwijderd is van het bereiken van de substantiële vooruitgangsdoelstelling dan ze hadden verwacht,” zegt Seema Shah, hoofdstrateeg bij Principal Global Investors, tegen zakenzender CNBC.

Uit vorige maand door de Fed gepubliceerde prognoses blijkt dat een groeiend aantal beleidsmakers van mening is dat een verhoging van de rente in de tweede helft van het jaar op zijn plaats is. Als de doelstelling van maximale werkgelegenheid niet wordt gehaald, zal er echter geen renteverhoging komen.

De beurzen reageerden kalm op het banenrapport.

De euro noteerde vrijdagmiddag kort na de publicatie van het banenrapport 0,2 procent hoger op 1,1574 dollar, schrijft ABM Financial News.

Lees ook:

(bzg)

Meer