3 op 4 dienstensectoren melden hogere omzet dan in het pre-coronatijdperk

De omzet van bijna alle sectoren die Statbel opvolgt, is gestegen in het derde kwartaal van 2021 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Belgische statistiekbureau zelf op zijn site. De sectoren die zich nog niet hebben hersteld tot het niveau van voor de crisis, zijn vooral actief in toerisme.

De stijging komt niet geheel onverwacht. De meeste bedrijven waren in het derde kwartaal immers weer volledig actief. Maar daar kan niet elke sector van meespreken. Sommige sectoren waren in het derde kwartaal nog steeds (gedeeltelijk) gesloten of waren pas opnieuw aan het opstarten.

Daarbij gaat het vooral om reisbureaus, reisorganisatoren, reserveringsbureaus, luchtvaartmaatschappijen en evenementenorganisatie. Voor deze organisaties gelden er nog steeds Covid-regels, zoals het advies tegen niet-noodzakelijke reizen. Het verbaast dan ook niet dat vooral die sectoren het met een kleinere omzet moeten doen. 

Grootste stijgers en sterkste dalers

Gekeken per kwartaal, worden de grootste omzetstijging opgetekend door de administratieve sector en vervoer over water. Ook sectoren die vallen onder “Overige vrije beroepen en overige wetenschappelijke en technische activiteiten” en “Computerprogrammering, consultancy en aanverwante activiteiten” deden het goed.

De belangrijkste omzetdalingen doen zich voor in de verwachte sectoren, namelijk “Reisbureaus, reisorganisatoren, reserveringsbureaus en aanverwante activiteiten”, en de luchtvaart. Minder voor de hand liggend horen ook sectoren in de “Groot- en detailhandel in en reparatie van auto’s en motorfietsen” bij de sterkste dalers.

De omzet wordt weergegeven door middel van een index. Via indexcijfers kan je makkelijk vergelijken of iets gestegen of gedaald is ten opzichte van het basisjaar, wat altijd gelijkstaat aan 100. In dit geval is 2015 het basisjaar. Hieronder worden de indexcijfers van de grootste stijgers en sterkste dalers weergegeven.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20