Cafés en restaurants leven op: meer mensen aan de slag dan voor corona

In de Belgische cafés en restaurants zijn 9 procent meer medewerkers aan de slag tegenover met precoronajaar 2019. Dat blijkt uit een analyse door hr-dienstenbedrijf Acerta.

Acerta volgde de voorbije vier jaar het rekruteringsbeleid van ruim 2.300 drank- en eetgelegenheden. De jongste cijfers wijzen op een stijging van de werkgelegenheid met ruim 40 procent tegenover vorig jaar, toen voor binnenruimtes nog grote coronabeperkingen van kracht waren in de eerste vijf maanden.

“Nog opmerkelijker: het totaal aantal mensen dat in onze horeca aan het werk is, ligt nu 9 procent boven het niveau van vóór corona”, schrijft de hr-dienstverlener. “De horeca in ons land draait opnieuw op volle toeren. Met de zomer in het land, vinden weer meer Belgen hun weg naar een terrasje of hun favoriete restaurant. Die positieve trend zien we ook in de stijging van het aantal mensen dat in de horeca aan de slag is.”

Hotels zijn wel niet in de analyse meegenomen.

Arbeidskrapte

Als de arbeidskrapte niet zo groot was geweest, waren er zelfs nog meer mensen in de cafés en restaurants aan de slag, beweert Acerta, erop wijzend dat de tijdelijke werkloosheid in de sector fors is teruggedrongen en het aandeel van vaste werknemers (ruim 42 procent) weer bijna op het niveau is van 2019.

Tijdens de coronacrisis belandden veel vaste werknemers in de horeca nog in de tijdelijke werkloosheid, of ze weken noodgedwongen uit naar andere sectoren.

bron: Acerta

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20