Albanië zet satellieten in tegen drugstrafikanten

Vanop het Space Force Station op Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida heeft Albanië zijn eerste twee satellieten gelanceerd. De twee satellieten – Albania 1 en Albania 2 – werden door een raket van SpaceX in een baan rond de aarde gebracht en moeten het land helpen bij de bestrijding van de drugsteelt en andere misdrijven.

Waarom is dit belangrijk?

Albanië wil satellieten inzetten om beter toezicht te kunnen houden op de illegale cannabisteelt, maar de technologie moet eveneens helpen bij het opsporen van misdrijven zoals illegale bouw en houtkap. Daarnaast zullen de satellieten ook worden gebruikt voor het toezicht op de grensbeveiliging, bosbranden en het autoverkeer. Albanië reserveerde voor het project een budget van 6 miljoen dollar.

Efficiënt instrument tegen misdaadwereld: "Vanaf vandaag beschikt Albanië over meer hightech mogelijkheden om het grondgebied te controleren, te beschermen en te besturen”, beklemtoonde de Albanese premier Edi Rama.

  • “De satellieten kunnen belangrijke realtime gegevens verstrekken over verschillende belangrijke aspecten voor de duurzame ontwikkeling van het land", betoogde Rama.
  • Albanië sloot voor het project een samenwerkingsakkoord met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Satel
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20