Albanië lanceert samen met SpaceX satellieten om drugs op te sporen

Albanië heeft vorige maand een samenwerking met SpaceX aangekondigd om zijn eerste satellieten te lanceren. Nu weten we iets meer over het doel.

Op 20 oktober kondigde de Albanese premier Edi Rama in een op Facebook geplaatste video aan dat zijn regering ging samenwerken met SpaceX. Dankzij het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zal de kleine Balkanstaat zijn eerste satellieten kunnen lanceren, genaamd ‘Albania 1’ en ‘Albania 2’.

“Shqipëria (“Albanië” in het Albanees, red.) in een baan om de aarde, ongelofelijk maar waar”, zei Rama aan het eind van de video. De eerste satelliet zal in maart 2022 in een baan om de aarde worden gebracht, de volgende in juni 2022.

Enkele dagen voor de publicatie van de video had de Albanese premier reeds in het parlement verklaard dat Albanië spoedig met satellieten zou worden uitgerust, hetgeen volgens het plaatselijke Exit News tot hilariteit bij de oppositie leidde. De premier had uitgelegd dat de satellieten een betere bewaking van het Albanese grondgebied en zijn grenzen mogelijk zouden maken.

Strijd tegen drugs

Door te zeggen dat hij het grondgebied nauwlettender in het oog wilde houden, doelde Rama op de drugscultuur. Het land is een belangrijk centrum voor de (illegale) cannabisteelt, die vervolgens over heel Europa wordt gedistribueerd.

Tot dusver bevindt Albanië zich in een zeer bijzondere situatie. Het grondgebied en de teelt van de drug worden gecontroleerd door … de Italiaanse fiscale politie, de Guardia di Finanza. Ondertussen worden de grenzen bewaakt door de grenswacht van de Europese Unie, Frontex. De Balkanrepubliek is al bijna tien jaar kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maar is geen lid.

Dinsdag bevestigde Rama dat de satellieten zullen worden gebruikt om illegale gewassen op te sporen, en legde hij uit hoe dit zal gebeuren: “De satellieten zullen het niet alleen onmogelijk maken om hele percelen (met cannabis, red.) te bebouwen, maar ook om verder te groeien dan 70 cm”, zei hij. “Elke dag, in real time, zal de politie voor zich hebben wat er in heel Albanië aan de hand is.”

Drones

In een opzwepende presentatie voor de staatspolitie, waar hij ook hun begrotingstoewijzing voor 2022 presenteerde, verklaarde de premier dat “het tijd is om een einde te maken aan de wetteloosheid”, meldt Exit News.

Naast satellieten zal Albanië binnenkort ook beschikken over drones, die de politie eveneens zullen helpen bij de jacht op criminelen. De apparaten zullen worden gebruikt om drugstransporten op te sporen en de betrokken personen te identificeren.

Al deze technologieën zullen worden gebruikt om illegale constructies op te sporen en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen, aldus de premier.

(am/lp)

Meer