Activision-CEO staat 99,9% salaris af “tot genderdoelstellingen zijn gehaald”

CEO Bobby Kotick van gamingreus Activision Blizzard heeft de raad van bestuur gevraagd om zijn totale salaris te verlagen tot 62.500 dollar (53.456 euro), na een onderzoek binnen het bedrijf naar beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Kotick ontving vorig jaar nog 154,6 miljoen dollar (132 miljoen euro), voornamelijk in de vorm van aandelen, in een controversieel beloningspakket dat op tegenstand stuitte van een aantal investeerdersgroepen.

De aankondiging komt nadat Koticks bedrijf er niet in slaagde een Californische rechtbank ervan te overtuigen om een lopende zaak over seksuele intimidatie en discriminatie tijdelijk stop te zetten. Het Californische agentschap voor burgerrechten klaagde Activision, maker van het populaire spel Call of Duty, in juli aan. 

Het agentschap beschuldigt het bedrijf ervan een “frat boy”-cultuur aan te wakkeren. Bovendien zouden vrouwelijke werknemers dagelijks seksistische opmerkingen naar hun hoofd geslingerd krijgen, en wordt grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op de werkvloer niet bestraft. Activision zou vrouwen ook onderbetalen.

“Niet op de juiste manier gehandeld”

Activision ondernam stappen om de beschuldigden te straffen. Het bedrijf heeft onlangs 20 werknemers ontslagen en een evenement voor zijn grootste jaarlijkse conventie in februari afgelast.

“Niet overal waren de veiligheidsmechanismen aanwezig om ervoor te zorgen dat onze waarden werden gehandhaafd,” zei Kotick in een brief aan de werknemers van 28 oktober. “In sommige gevallen voelden mensen zich niet altijd op hun gemak bij het melden van zorgen, of werden hun zorgen niet altijd onmiddellijk of op de juiste manier behandeld. Mensen werden diep teleurgesteld en dat spijt me oprecht.”

Het salarispakket van Kotick ging in 2020 nog fors de hoogte in, grotendeels door de toekenning van aandelen van bijna 150 miljoen dollar. Het ging om een stijging met meer dan 400 procent, want in 2019 was zijn loon nog 30,1 miljoen dollar. Zijn nieuwe salaris zal een loonsverlaging van 99,96 procent zijn. Hij heeft ook gevraagd om geen bonussen of aandelen te ontvangen.

Zero-tolerance intimidatiebeleid

Het bedrijf zal “het percentage vrouwen en non-binaire mensen in zijn personeelsbestand met 50 procent verhogen.” Daarbovenop wil Kotick 250 miljoen dollar investeren om de kansen voor divers talent te versnellen, volgens zijn brief van 28 oktober.

Hij zei nog dat hij een zero-tolerance beleid zal lanceren om intimidatie tegen te gaan. Ten slotte wil hij stappen ondernemen om de zichtbaarheid van loongelijkheid te vergroten en geen werknemers meer te verplichten tot een minnelijke schikking als het gaat over seksuele intimidatie of discriminatie.

(evb)

Meer