Amerikaanse toezichthouder SEC dagvaardt gamegigant Activision Blizzard

De Amerikaanse toezichthouder SEC sleept de game-uitgever Activision Blizzard voor de rechter. De Wall Street Journal meldt dat de SEC de gamegigant heeft gedagvaard omdat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel wangedrag en ongelijke betaling van mannen en vrouwen.

Actvision Blizzard bevindt zich opnieuw in het oog van de storm. De uitgever ligt al een tijdje onder vuur wegens allerhande wanpraktijken, waaronder seksisme op de werkvloer. In juli had de Amerikaanse staat Californië ook al een rechtszaak aangespannen tegen Activision Blizzard. Diezelfde maand liet het bedrijf weten dat het per direct maatregelen zou nemen tegen de interne machocultuur.

Seksuele intimidatie op de werkvloer

Na Californië volgt nu ook de SEC. De toezichthouder heeft een rechtszaak aangespannen op basis van een aantal documenten en audiofragmenten waaruit blijkt dat er onder meer sprake was van seksuele intimidatie op de werkvloer. Volgens de Wall Street Journal onderzoekt de SEC of Activision Blizzard informatie over intimidatie- en discriminatieclaims tijdig aan investeerders heeft bekendgemaakt. Voorts denkt de toezichthouder dat Activision Blizzard mannen en vrouwen ongelijk betaalt voor dezelfde functie.

De uitgever laat via een persbericht weten dat het meewerkt aan het onderzoek. “Wij zijn vastbesloten om van Activision Blizzard een van de beste en meest inclusieve werkplekken te maken. In ons bedrijf is absoluut geen plaats voor discriminatie, pesterijen of ongelijke behandeling van welke aard dan ook”, aldus de CEO Bobby Kotick. Ook Kotick werd als CEO van het bedrijf door de SEC gedagvaard in het kader van het onderzoek.

“Terwijl we in goed vertrouwen blijven samenwerken met regelgevende instanties om problemen op de werkvloer uit het verleden aan te pakken en op te lossen, blijven we ook doorgaan met onze eigen initiatieven om ervoor te zorgen dat we de allerbeste plek zijn om te werken. Wij blijven ons inzetten om alle werkplekkwesties op een openhartige en snelle manier aan te pakken”, vervolgt hij.

Ontslagen

Sinds de aanklacht in juli hebben werknemers een staking georganiseerd en een actiegroep opgericht om een einde te maken aan de gedwongen arbitrage en meer transparantie te eisen inzake loon en diverse aanwervingspraktijken. Intussen hebben enkele topfiguren, waaronder J. Allen Brack, de voormalige CEO van Blizzard, het bedrijf verlaten. Ook Jesse Meschuk, hoofd van human resources wereldwijd, is intussen opgestapt. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de wanpraktijken binnen het bedrijf.

Lees ook:

(jvdh)

Meer