Aan de scheiding der machten heeft Washington DC onder Trump geen boodschap meer

Voor de eerste keer in 151 jaar is een opperrechter benoemd aan het Amerikaanse Hooggerechtshof zonder dat die ook maar een enkele stem van de minderheidspartij – in casu de Democraten – kreeg. 

Acht dagen voor de verkiezingen is dit een absolute triomf voor president Donald Trump. Die is erin geslaagd in één enkele ambtstermijn drie opperrechters aan het Hooggerechtshof benoemd te krijgen. Een ware coup de force voor een president die niet eens door de meerderheid van Amerikanen werd verkozen.

De gevolgen van deze benoeming kunnen zich decennialang laten voelen. Want de ideologische vertegenwoordiging aan het Supreme Court schuift nu op van 5 conservatieven en 4 progressieven naar 6 conservatieven en 3 progressieven. Dat de conservatieve John Roberts als Chief Justice af en toe met de progressieven meestemt, is niet langer een hindernis voor de conservatieve agenda. Met Barrett verzekeren de Republikeinen zich nu van een meerderheid, zelfs indien Roberts met de andere kant meestemt.

De benoeming van Amy Coney Barrett als vervanger van de vorige maand overleden Ruth Bader Ginsburg wordt daarmee de absolute exponent van de bittere ideologische oorlog die al jaren in Washington DC wordt gevoerd. De Republikeinen willen nu via het Hooggerechtshof realiseren wat ze politiek niet kunnen. Dat is het terugdraaien van o.a. de abortuswet (Roe vs Wade), Obamacare en het homohuwelijk.

‘Barrett is een politieke aanwinst’

Op Fox News noemde Senaatsvoorzitter Mitch McConnell Barrett niet voor niets ‘een politieke aanwinst (‘asset)’ voor de Republikeinen. Aan de scheiding der machten heeft Washington DC onder Trump duidelijk geen boodschap meer. De politisering van de Supreme Court lijkt daarmee in full swing. Maar net dat dreigt haar legitimiteit in de toekomst te ondermijnen.

Het effect van Barretts benoeming wordt onmiddellijk voelbaar. Zowel North-Carolina als Pennsylvania verwachten onmiddellijke actie van het Hooggerechtshof met betrekking tot de datum waarop stembiljetten kunnen worden aanvaard van mensen die op 3 november niet in persoon kunnen gaan stemmen. Beide staten zijn cruciaal voor een overwinning in het Kiescollege

Barrett zou dus al bij een van haar eerste interventies de verkiezing in het voordeel van Trump kunnen doen kantelen. Mocht ze ze beslissen dat het tellen van duizenden stemmen in deze twee staten moet worden stopgezet, omdat die stemmen niet op 3 november binnen zijn. Brett Kavanaugh, een andere door Trump aangestelde rechter, heeft zich maandag al in die zin uitgelaten. Ook Trump vind dat het stemmen op 3 november moet worden beëindigd. Een voor de meeste staten totaal onmogelijke opdracht. Vermits de ‘mail-in’-votes in sommige staten, waaronder Pennsylvania, pas vanaf 3 november mogen worden geopend en geteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20