Een deal tussen Taiwan en BioNTech voor vaccins is woensdag ‘on hold’ gezet. De Taiwanese minister van Gezondheid vermoedt dat er sprake was van buitenlandse invloed.
De Aziatische eilandnatie, die al decennia overhoop ligt met China over wie de rechtmatige Chinese overheid is, heeft de pandemie tot nu toe goed doorstaan. Taiwan telt vandaag minder dan duizend gevallen, negen doden en 879 herstelde patiënten. Het is een van de zeldzame plaatsen op de wereld waar het leven doorheen 2020 bijna doodnormaal kon verlopen.
Toch is ook Taiwan bezig met het hamsteren van vaccins om het op zeker te spelen. De laatste maanden had het land blijkbaar een akkoord met de Duitse farmaproducent BioNTech over een levering van het vaccin dat die met partner Pfizer ontwikkelt. Woensdag vertelde Chen Shih-chung, de Taiwanese minister van Gezondheid, op Hit FM dat de deal in december plots afsprong.
Chinese invloed?
Hoewel Chen China niet vermeldde als beweger achter de mislukte deal, had hij het wel over ‘buitenlandse invloed’ en ‘mensen die Taiwan niet gelukkig willen zien’. Het is typisch Taiwanees jargon dat Chinese inmenging suggereert.
Chen moest heel voorzichtig zijn woorden wegen in het radiointerview. Taiwan kan het zich namelijk niet veroorloven om China openlijk te provoceren. Anders zou China het eiland wel eens kunnen binnenvallen. Daar was de laatste maanden heel wat rond te doen. Chinese gevechtsvliegtuigen drongen het Taiwanese luchtruim verschillende malen binnen. In reactie sloten de Verenigde Staten, een schaduwbondgenoot van Taiwan, een nieuwe wapendeal af met de Aziatische democratie.
De relatie tussen BioNTech en China
De vraag is wel: Hoe zou China druk kunnen zetten op BioNTech, mochten de beschuldigingen kloppen? Het farmabedrijf heeft blijkbaar wel een financiële link met China.
Om te beginnen verkoopt de Duitse vaccinproducent ook prikjes aan China. De distributie van vaccins gebeurt daar via de Shanghai Fosun Pharmaceutical Group, een partner van BioNTech. In maart verkreeg de Chinese partner de toestemming van de Chinese overheid om vaccins te maken voor het vasteland, Hongkong, Macau en Taiwan (hoewel ze daar in praktijk de plak dus niet zwaaien).
Door de deal kon de Fosun Group, eigenlijk grotendeels een staatsbedrijf van de Chinese overheid, zich inkopen bij BioNTech voor maar liefst 70 miljoen euro. De Chinese overheid zit bij het Duitse bedrijf dus wel degelijk mee aan tafel. De beschuldigingen van de Taiwanese minister zouden dus wel degelijk gegrond kunnen zijn.