BioNTech en Pfizer zetten spurt in naar 2 miljard vaccins met nieuwe Duitse fabriek

Het farmabedrijf uit Mainz begint woensdag met vaccins te maken in de nieuwe fabriek rond Frankfurt. BioNTech wilt met partner Pfizer Europa zo snel mogelijk bevoorraden met zo’n 750 miljoen vaccins per jaar. In totaal willen ze elk jaar 2 miljard vaccins afleveren.

BioNTech kocht in september een Duitse fabriekscomplex aan in Marburg. Het dorpje ligt op een uurtje rijden ten noorden van Frankfurt. Met deze aankoop was de Duitse vaccinbrouwer van plan om in de eerste helft van dit jaar zijn vaccinproductie maar liefst te verdubbelen. Het einddoel zou de aflevering van zo’n 2 miljard vaccins per jaar zijn. 750 miljoen daarvan zouden overigens allemaal voor Europa bestemd zijn. Binnenkort zullen we dus weten of de investering van BioNTech zal opleveren.

Druk van de EU

Het Duitse bedrijf nam de fabriek vorig jaar over van de Zwitserse farmareus Novartis AG. Volgens BioNTech zou de aanvulling van deze fabriek voldoende zijn om de gewenste productie te bereiken. Vorig jaar bleek al snel dat al de productiecapaciteit van BioNTech, haar Amerikaanse partner Pfizer en Chinese partner Shanghai Fosun Pharmaceutical Group niet voldoende was om de Europese dorst naar vaccins te lessen.

De fabriek in Marburg zou heel wat druk op BioNTech en Pfizer moeten wegnemen. De Europese Unie leunde de laatste weken stevig op de farmabedrijven voor extra vaccins toen bleek dat de Europese uitrol van vaccins trager was dan die van de Verenigde Staten en vooral het Verenigd Koninkrijk.

Marathon naar 2 miljard vaccins

In de nieuwe faciliteit zou het maar enkele dagen duren om het mRNA te produceren dat dient als sleutelingrediënt van het vaccin. De proefvaccins die al uit de fabriek kwamen moesten wel nog verder gezuiverd en geconcentreerd worden. Toch gaat BioNTech er vanuit dat het finale product volledig zal voldoen aan de regels van het Europees Geneesmiddelenbureau. Later dit jaar worden er in de fabriek lipiden toegevoegd aan de mengsels en worden ze gebotteld. Daarna zijn ze klaar om naar Europese landen te worden uitgezonden.

De fabriek in Marburg verwacht dat haar eerste vaccinlevering zal klaar staan aan het begin van april. Die levering zou goed zijn voor acht miljoen prikjes. Het lijkt er op dat BioNTech en Pfizer de spurt naar twee miljard dosissen hebben ingezet. De test in Marburg zal aantonen of ze dit tempo aankunnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20