Britse farmareus heeft eerste bestelling van 400 miljoen coronavaccins beet

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca mag vanaf september 400 miljoen dosissen van zijn coronavaccin leveren. Aan wie is niet geweten. Het vaccin is nog niet klaar, maar het bedrijf is ervan overtuigd dat het tegen september naar de markt kan.

Eerder kondigde de Britse regering al aan dat AstraZeneca 30 miljoen dosissen zou leveren in september en dat het bedrijf in totaal 100 miljoen dosissen zal maken voor het VK. Het bedrijf mikt nu dus nog op 300 miljoen meer.

In totaal zou AstraZeneca een capaciteit hebben om 1 miljard dosissen te maken, klinkt het in een persbericht. Die capaciteit wordt nog uitgebreid om het vaccin uiteindelijk wereldwijd uit te rollen.

Universiteit van Oxford

Het vaccin is nu nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt in samenwerking met de universiteit van Oxford. Donderdag ontving de farmareus 1 miljard dollar van het Amerikaanse staatsgezondheidsbureau Barda. Dat geld is voor de productie, ontwikkeling en levering van het vaccin. Tegelijk bekijkt het bedrijf in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoe de wereldwijde verdeling best in zijn werk zou gaan.

AstraZeneca is zeker niet de enige die bezig is aan een vaccin. Onder andere het Franse Sanofi en het Amerikaanse Johnson & Johnson werken er aan één. Dat van Johnson & Johnson wordt trouwens ontwikkeld in de Belgische labo’s van dochter Janssen Pharmaceutica. En recenter nog kwam het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna op de proppen met goede eerste onderzoeksresultaten.

Iedereen wil de eerste zijn. Voorlopig blijkt AstraZeneca het beste op schema te zitten. Het vaccin zit in zijn derde testfase. Resultaten worden ‘snel’ verwacht.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20