Hoopvolle test van coronavaccin Moderna geeft beurzen vleugels

De Amerikaanse beurzen staan na de eerste handelsuren met koerswinsten tussen 2,6 procent (Nasdaq) en 3,6 procent (Dow Jones) op de tabellen. Dat heeft alles te maken met het optimisme rond het experimentele coronavaccin van het biotechbedrijf Moderna.

De koers van Moderna zoefde 24 procent hoger en nam alle Amerikaanse beurzen mee op sleeptouw. Ook de Europese beurzen surften mee op de toegenomen vaccinhoop. De Brusselse graadmeter Bel20 eindigde de beursdag 3,3 procent hoger, op 3.028,05 punten.

Beleggers juichen om Moderna’s hoopvolle eerste resultaten bij de ontwikkeling van een experimenteel coronavaccin. Alle 45 proefpersonen die aan fase 1-studie meededen, ontwikkelden antistoffen die het longvirus konden ‘neutraliseren’, zo meldt het bedrijf maandag.

EPA

Mensen die betrokken waren bij de proef, kregen drie doses van het vaccin. Bij iedere volgende prik kon het afweersysteem krachtiger optreden tegen het virus. Het niveau van antistoffen in het bloed was vergelijkbaar aan dat van coronapatiënten die hersteld zijn van COVID-19, zo blijkt uit de voorlopige resultaten.

Weinig bijwerkingen

Het vaccin, genaamd mRNA-1273, was verder relatief veilig en veroorzaakte geringe bijwerkingen, zegt Moderna nog. De onderzoeksresultaten ‘konden niet beter zijn’, zegt CEO Stephane Bancel. ‘Dit is een erg goed teken dat we een antilichaam maken dat het virus ervan kan weerhouden zich te repliceren.’

De volgende fase van de proef begint waarschijnlijk in juli. Als alle testen goed verlopen, kan het vaccin relatief snel goedkeuring krijgen van de Amerikaanse zorgautoriteiten. Die verleenden al eerder een versnelde goedkeuringsprocedure aan Moderna.

Lees verder:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20