Vijf gewoontes die je veel geld kosten

Iedereen heeft wel slechte gewoontes. Maar sommigen kosten je geld, wellicht zelfs meer dan je denkt. Als je klaar bent voor een meer gevulde bankrekening of af wilt van je geldzorgen, lees dan zeker verder. We vertellen je namelijk over vijf gewoontes die je stiekem veel geld kosten!

1. Kredietkaart gebruiken of te snel lenen

Met de lage rente van de jongste jaren stijgt ook het aantal leningen. Men kiest vooral voor een kredietopening. Hierbij stelt een kredietgever een bepaald bedrag ter beschikking. Daar kun je als kredietnemer vrij over beschikken. In de meeste gevallen wordt het gekoppeld aan een kredietkaart of een zichtrekening waarbij je onder nul mag gaan. Omdat deze vorm van lenen zo laagdrempelig is, vergeten mensen wel eens dat de rente fors kan oplopen.

Betaal zo snel mogelijk af

Veel mensen met een kredietkaart kiezen er bovendien voor om maandelijks slechts het minimumbedrag terug te betalen. Dat is 1/18e van de kaartlimiet bij een kredietlijn van minder dan 5.000 euro en 1/20ste bij een kredietlijn die hoger ligt. Door de terugbetaling over een langere periode te spreiden, lopen de interestkosten echter heel erg op.

Je kan dit vermijden door het verschuldigde bedrag de maand volgend op je aankoop (of aankopen) volledig terug te betalen. Het kan zijn dat dat al automatisch gebeurt. Het is pas wanneer je voor een kredietlijn kiest dat je interesten moet betalen aan de bank.

2. Alles met een betaalkaart betalen

Het klinkt misschien apart, maar als je met een betaalkaart afrekent, geef je sneller en meer geld uit. Dat heeft twee grote redenen. Om te beginnen zie je met cash veel beter hoeveel je hebt en hoeveel je dus nog kunt spenderen. Ten tweede ervaar je bij het betalen meteen de gevolgen: er zit minder geld in je portefeuille.

Houd je uitgaven bij

Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? Maak een overzicht van al je uitgaven. Je houdt die bij in bijvoorbeeld een kasboek of Excel. De kans is groot dat je de eerste maand(en) schrikt van je uitgaven, maar je leert er echter wel snel op een kritische manier naar te kijken.

3. Impulsaankopen

Een erg belangrijke tip om je uitgaven onder controle te houden: vermijd impulsaankopen. Een niet geplande aankoop overkomt ons allemaal wel eens. Probeer dit echter tot een minimum te beperken. Zelfs als het telkens gaat om kleine impulsaankopen, kan dit nog flink oplopen. Hoe voorkom je nu impulsaankopen? Het is vooral belangrijk dat je eerst goed uitzoekt wat je precies moet hebben. Ga desnoods eerst naar een fysieke winkel om advies in te winnen en kijk dan online voor de beste prijzen. Als je met dat voornemen naar een winkel gaat, ben je ook minder snel geneigd om jezelf andere zaken te laten aanpraten.

Laat je betaalkaart thuis

Hierboven gaven we het al mee als tip, ook om impulsaankopen te voorkomen laat je het beste je betaalkaart thuis. Neem niet (veel) meer cash mee dan je nodig hebt, zo is het simpelweg niet mogelijk om extra zaken te kopen. Zoek de prijs desnoods van te voren even online op.

4. Uit eten of afhaalmaaltijden

Uit eten of een maaltijd afhalen is misschien gemakkelijk, zeker als je alleenstaand bent. Het is ook een grote kostenpost als je het regelmatig doet. Sterker nog: een luxemaaltijd voor jezelf bereiden kost minder dan een simpele afhaalmaaltijd. Met de hoeveelheid recepten die tegenwoordig online staan, vind je altijd wel iets waar je zin in hebt. Zelfs als je geen keukenprins(es) bent en alleen gemakkelijke te bereiden maaltijden wilt.

Denk ook aan snacks en koffie

Ook snel een broodje kopen bij de cafetaria op je werk of telkens dat kopje koffie met een snack bij een tankstation telt op een gegeven moment flink aan. Reken voor jezelf eens uit wat je zou besparen als je die zelf meeneemt.

5. Sigaretten en alcohol

Ten eerste weet je ongetwijfeld dat roken een erg ongezonde gewoonte is. En dat het algemeen duur is hoeven we ook niet meer te vertellen. Maar heb je weleens uitgerekend hoeveel je werkelijk oprookt? Als je ongeveer een pakje per dag rookt, kost dit namelijk meer dan 2.000 euro per jaar. Stoppen met roken levert dus vaak een grote besparing op. Daarnaast moet je rekening houden met de extra kosten die roken met zich meebrengt als je ouder wordt. De meeste mensen die roken krijgen hierdoor gezondheidsproblemen die ook de nodige medische kosten met zich meebrengen.

Alcoholconsumptie tikt ook aan

Ook alcohol is een dure én ongezonde gewoonte. Natuurlijk is af en toe een glaasje geen probleem. Weet jij echter hoeveel je werkelijk drinkt en wat dat jou maandelijks kost? Het is daarom aan te raden om dit een tijdje bij te houden. Vergeet hierbij de drankjes die je bijvoorbeeld op café of restaurant drinkt zeker niet.

Kleine tips om geld te besparen

We geven ook nog enkele kleine tips mee over gewoontes die geld kosten en hoe het beter kan:

  • Dingen weggooien: Als spullen nog gewoon goed zijn, kan jij er misschien niets meer mee, weggooien is echter zonde. Verkoop ze en verdien er nog wat geld mee.
  • Duurste merken kopen: In veel gevallen doet een goedkopere variant niet onder voor de duurste en kun je dus op termijn behoorlijk besparen door over te stappen.
  • Abonnementen nemen: Uiteraard zijn er abonnementen die wel de moeite waard zijn, maar denk altijd goed na voordat je een abonnement afsluit. Vraag jezelf af of je er werkelijk wat mee gaat doen en of er geen goedkopere versie mogelijk is.
  • Elektrische apparaten aan laten staan: In stand-by verbruiken apparaten nog altijd stroom. Aangezien het er in de meeste huishoudens steeds meer worden, lopen deze kosten ook alsmaar hoger op.
  • Halfvolle wasmachines of vaatwassers aanzetten: Heb je maar één item nodig uit de wasmachine of vaatwasser? Was dit dan even met de hand. Zeker als dit regelmatig voorkomt, bespaar je op jaarbasis flink wat geld.
  • Heet en lang douchen: Met jezelf minder lang, minder vaak en/of minder heet te wassen, bespaar je op jouw energieverbruik.
  • Geen energielabel checken bij aankoop: Het energieverbruik bij apparaten onderling kan erg verschillen. Door goed op te letten tijdens je aankoop, kan je geld besparen over de volledige levensduur van het apparaat.
Meer