Kilometerverzekering Vergelijken

Een kilometerverzekering is een verzekering voor je auto waarbij de premiehoogte voor een belangrijk deel af zal hangen van het aantal kilometers dat je als verzekeringsnemer hebt gereden. Op het moment dat je op jaarbasis niet zoveel kilometers met je auto aflegt, kan een dergelijke verzekering interessant zijn en je zelfs een heleboel geld besparen. Behalve voor de bestuurders van een auto kan een kilometerverzekering in veel gevallen ook interessant zijn voor mensen die graag in de zomermaanden rondtoeren op hun motor.

Schermafbeelding 2016-06-14 om 10.23.13

Wanneer je dan ook nog verschillende aanbieders van deze verzekering met elkaar vergelijkt voordat je tot afsluiting overgaat, kun je er zelfs nog meer voordeel uithalen. Niet elke aanbieder van de kilometerverzekering zal namelijk dezelfde voorwaarden en tarieven hanteren. Blindelings een kilometerverzekering aangaan bij je eigen verzekeraar wil dus niet altijd zeggen dat je per definitie ook de meest voordelige, of de meest gunstige, kilometerverzekering hebt gekozen. Alleen door meerdere aanbieders van deze verzekering, hun tarieven en voorwaarden te vergelijken zal de meest gunstige kilometerverzekering aan het licht komen.

Tip: bereken en ontdek jouw winst!

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

De gedachte achter de kilometerverzekering

Een autoverzekering is in ons land niet alleen bij wet verplicht gesteld, maar kan je ook behouden voor een heleboel ellende nadat je bij een ongeval betrokken bent geraakt. Een verzekering voor je auto, en vaak ook voor de inzittende ervan, zijn echter nooit kosteloos en kunnen zelfs van verzekeraar tot verzekeraar fors in prijs verschillen. In bepaalde gevallen kan het afsluiten van een kilometerverzekering je echter behoorlijk wat premiekorting voor je autoverzekering opleveren.

Verzekeraars in België hebben zich met de kilometerverzekeringen alleen maar gericht op de verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA), maar eveneens op de (mini)omniumverzekeringen. Als je een kilometerverzekering aan wilt gaan dan heb je de keuze uit pakketten met een vooraf vastgesteld maximum aantal jaarlijkse kilometers. Dit aantal is echter een schatting dat je vermoedelijk af zult gaan leggen in een verzekeringsjaar. Wanneer je onder het aantal jaarlijkse kilometers blijft, zul je dus kunnen profiteren van een vooraf bepaald kortingspercentage op de verzekeringspremie van je autoverzekering.

Wanneer is een kilometerverzekering interessant?

Op het moment dat je minder dan 10.000 kilometers per jaar rijdt met je auto, dan kun je er haast zeker van zijn dat een kilometerverzekering je enig financieel voordeel op kan leveren. Je betaalt immers alleen premie over het aantal kilometers dat je op jaarbasis met je auto onderweg bent geweest. Aan het begin van het jaar maak je een schatting van het aantal kilometers dat je met je auto verwacht te gaan rijden en aan het einde van het jaar zal er worden gekeken of je geld terugkrijgt of juist moet bijbetalen omdat de schatting naar beneden, dan wel naar boven, moet worden bijgesteld.

Bekijk ook:

In de regel is een kilometerverzekering interessant als je minder dan 15.000 kilometers per jaar aflegt in je auto, of op je motor. Zodra je dit kilometeraantal overschrijdt, zal het voordeel al snel minder worden en uiteindelijk volledig verdwijnen. Dit betekent dat, voordat je een kilometerverzekering af wilt sluiten, je goed in moet schatten wat de afstand is die je elk jaar met je auto, of motor, aflegt.

Waar kan ik een kilometerverzekering afsluiten?

In ons land hebben slechts een gering aantal autoverzekeraars een kilometerverzekering opgenomen in hun assortiment. Deze aanbieders hanteren echter allemaal eigen voorwaarden en tarieven waardoor een onderlinge vergelijking zeker geen overbodige luxe zal zijn. Alleen door de verschillende verzekeringen tegen elkaar af te zetten, kun je immers bepalen welke het beste aansluit bij je persoonlijke situatie en je het meeste voordeel op zal leveren.

Het vergelijken van verschillende kilometerverzekeringen kan je aan het einde van de rit dan ook behoorlijk wat premiekosten besparen. Om de vergelijking wat te vereenvoudigen doe je er overigens verstandig aan om de kosten per 100 gereden kilometers te berekenen of de forfaitkorting van de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit vergelijken kun je onder andere doen door verschillende offertes aan te vragen of bij diverse verzekeraars een zogenaamde online simulatie voor een kilometerverzekering uit te voeren. Je weet dat immers van tevoren precies wat je te wachten zal staan en wat de uiteindelijke voordelen kunnen zijn.

Hoe gaat een kilometerverzekering in zijn werk?

Een kilometerverzekering kan op twee verschillende manieren te werk gaan:

  • Per 100 gereden kilometers: je betaalt dan op basis van een schijvensysteem waarbij elke schijf 100 kilometers bedraagt. De kilometers die je niet hebt gereden, hoef je dan dus niet af te rekenen. Wanneer aan het einde van een kalenderjaar blijkt dat je minder kilometers hebt gereden dan aanvankelijk in waren geschat, dan zul je de betreffende premie terugontvangen. Indien de schatting daarentegen te laag was, zul je aan het einde van het jaar een rekening ontvangen voor de kilometers waarover je nog premie dient te voldoen.
  • Forfaitkorting: je krijgt dan een procentuele korting op je BA-autoverzekering of je (mini)omnium autoverzekering als je minder dan 10.000 kilometers per jaar met je auto hebt gereden. Vaak wordt overigens wel als voorwaarde gesteld dat je een bonus-makusgraad hebt tussen de 0 en de 2 procent. Ook kan een verzekeraar eisen dat je minimaal 5 jaar in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs, ouder bent dan 26 en/of de bestuurder bent van het verzekerde voertuig, voordat je gebruik kunt maken van deze kilometerverzekering.

 Kilometerverzekering bij meer dan 10.000 kilometers per jaar

Er zijn in ons land ook een aantal verzekeraars dat een kilometerverzekering aanbieden als je meer dan 10.000 kilometers per jaar onderweg bent met je auto. Vaak zal je voordeel dan wel wat minder zijn. Voor deze kilometerverzekeringen gelden echter wel vaak vergelijkbare voorwaarden als bij de klassieke kilometerverzekeringen. Door vooraf nauwkeurig de voorwaarden en de tarieven door te lezen voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen, en bijvoorbeeld bijbetaling van premie, komt te staan.

Aangezien niet elke verzekeraar deze mogelijkheid aanbiedt, en bovendien de aanbieders sterk onderling kunnen verschillen, doe je er verstandig af eerst de nodige informatie in te winnen met betrekking tot de mogelijkheden. Op die manier zul je namelijk niet achteraf met onnodige hoge premies, teleurstellingen en misverstanden te maken krijgen. Als je te veel kilometers hebt gereden in een bepaald verzekeringsjaar, dan zal het kilometeraantal automatisch worden gebruikt bij de berekening van de premie voor het komende jaar. Om die reden kan de verzekeringspremie het ene verzekeringsjaar afwijken van een jaar eerder of een jaar later.

Korting door te fietsen

Indien je dagelijks op de fiets naar je werk reist dan bestaat er bij sommige verzekeraars de mogelijkheid om een interessante korting te krijgen als je een kilometerverzekering af hebt gesloten. Je werkgever zal je dan een vergoeding geven voor deze wijze van vervoer. De werkgeversvergoeding zal vervolgens als uitgangspunt dienen voor de verzekeraar bij het berekenen van je voordeel dat je krijgt op je autoverzekering. Het aantal kilometers dat je af hebt gelegd zal in dit geval overigens niet belangrijk zijn.

Niet elke verzekeraar in ons land zal haar klanten de mogelijkheid bieden om deze verzekering af te sluiten. Je doet er dan ook verstandig aan, als je hier gebruik van wilt maken, op zoek te gaan naar de juiste verzekeraar en bovendien vooraf de geldende tarieven en voorwaarden grondig door te nemen. Pas dan weet je namelijk zeker dat dit een verzekering is die bij je persoonlijke situatie past en dat je er een zeker voordeel uit kunt halen.

Vergelijken van kilometerverzekeringen

Niet alleen kan de werkwijze van de diverse verzekeraars verschillen die een kilometerverzekering aanbieden, maar ook kunnen er andere tarieven en voorwaarden worden gehanteerd als je van een dergelijke verzekering gebruik van wilt maken. Voordat je een kilometerverzekering af gaat sluiten, doe je er dan ook goed aan om eerst de nodige informatie in te winnen en een goede vergelijking te maken. Alleen op die manier kun je immers een verzekering vinden die aansluit bij je persoonlijke wensen en situatie.

Bovendien zal een goede vergelijking je inzicht geven in de voorwaarden en kosten waar je mee te maken krijgt als een bepaalde kilometerverzekering afsluit. Met andere woorden: je zult door goed te vergelijken niet alleen premiegelden kunnen besparen, maar ook exact weten aan welke voorwaarden je uiteindelijk dient te voldoen om voor een korting in aanmerking te kunnen komen. Achteraf zul je dan minder snel te maken krijgen met teleurstellingen, misverstanden en zelfs betaling van extra premies.

Een offerte is een tijdelijke aanbieding van een product of dienst en kan dus vaak ook aan worden gevraagd voor een kilometerverzekering. In een offerte staan alle voorwaarden en tarieven vermeld die te maken hebben met de betreffende verzekering. Door een offerte aan te vragen voordat je een kilometervergoeding afsluit, weet je dus op voorhand met welke kosten je te maken gaat krijgen en aan welke voorwarden je dient te voldoen om voor bepaalde kortingen in aanmerking te kunnen komen.

Je moet je echter wel altijd bedenken dat een offerte een beperkte geldigheidsduur heeft. Zodra de offerte is verlopen, kun je dan ook geen beroep meer doen op het gedane aanbod. Er zal dan vaak een nieuwe offerte aangevraagd moeten worden om achter de geldende voorwaarden en tarieven te komen. Offertes zijn een uitstekend hulpmiddel als je een vergelijking wilt maken van meerdere kilometerverzekeringen, hun tarieven, hun voorwaarden en hun mogelijkheden in je persoonlijke situatie.

Een online simulatie uitvoeren

Steeds meer verzekeraars bieden hun klanten de mogelijkheid om op hun website een zogenaamde simulatie uit te voeren voordat ze bijvoorbeeld een kilometerverzekering aangaan. Door de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens in te geven in de simulatietool weet je dan binnen een paar minuten exact wat je te wachten staat als je besluit voor deze verzekering te kiezen. Een online simulatie is om die reden dan ook een uitstekend hulpmiddel als je meerdere verzekeringen met elkaar wilt vergelijken.

Door een online simulatie uit te voeren bespaar je een heleboel tijd en hoef je bovendien de deur niet uit. Op elk gewenst moment van de dag kun je immers een simulatie uitvoeren, gewoon vanachter je eigen pc. De uitkomst van de simulatie zal binnen een paar minuten op je scherm zichtbaar zijn en vaak vergezeld zijn van een hyperlink waarmee je direct de verzekering aan kunt vragen. Het volledig aanvraagproces van de kilometerverzekering zal dan verder vaak volledig digitaal af worden gehandeld.

Kilometerverzekering voor motoren

Behalve voor auto’s kun je vandaag de dag ook voor motoren een kilometerverzekering afsluiten. Dit is erg handig omdat de meeste motorrijders niet heel het jaar door dit voertuig gebruiken. De kilometerverzekering zorgt er in dit soort gevallen voor dat je behoorlijk wat premie kunt besparen. Indien je dus alleen in het motorseizoen (vaak van maart tot september) gebruikmaakt van dit voertuig, dan maak je in de regel minder dan 10.000 kilometers per jaar en kun je een beroep doen op de kortingen die deze verzekering met zich meebrengt.

Bekijk ook: kan ik pechverhelping aanvragen voor mijn motor?

Evenals bij de kilometerverzekeringen voor auto’s dien je ook in dit geval te voldoen aan bepaalde voorwaarden die van verzekeraar tot verzekeraar sterk uiteen kunnen lopen. Voor een kilometerverzekering voor motoren kan het maken van een degelijke vergelijking tussen verschillende aanbieders en verzekeringen je behoorlijk wat geld besparen. Voordat je de kilometerverzekering afsluit voor je motor kun je eveneens eerst een (online) offerte aanvragen of een simulatie uitvoeren om een goed beeld te krijgen van de kosten en de inhoud van de verzekering.

De meest voordelige kilometerverzekering

Bij welke verzekeraar je uiteindelijk de meest voordelige kilometerverzekering aan kunt gaan, zal voor een belangrijk deel afhangen van je bestuurdersprofiel en de kleine lettertjes zoals die in de verzekeringspolis op zijn genomen. Bepaalde verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat de hoofdbestuurder minstens 26 jaar oud is en tevens de beschikking heeft over een laag bonus maluscijfer.

Indien je daarnaast geen zogenaamde vaste trajectchauffeur bent, dan doe je er verstandig aan om na te gaan of er elk jaar een variabel maximum aantal kilometers gereden. In andere gevallen zal de verzekeraar je echter zelf laten kiezen. De wijze en het tijdstip dat je deze afstanden aflegt zal hierbij geen rol spelen. Je hoeft dan dus niet elke maand een gelijk aantal kilometers te rijden met je auto of motor. Door de talloze verschillen per verzekeraar doe je er altijd verstandig aan om eerst een degelijke vergelijking te maken en dan pas over te gaan tot de daadwerkelijke afsluiting van de kilometerverzekering.

Het maximaal aantal jaarlijkse kilometers is overschreden

Schermafbeelding 2016-06-14 om 10.23.06

Wat er gebeurt als je meer rijdt dan het maximum aantal kilometers dat door de verzekeraar op jaarbasis is vastgesteld. Doorgaans zal de premie in dat geval opnieuw worden berekend en zal de verhoogde afstand vervolgens als maatstaf worden genomen voor het komende verzekeringsjaar. De wet op de verzekeringsovereenkomsten stelt namelijk dat je, als verzekeringsnemer, voldoende tijd moet krijgen om aan de verzekeraar alle relevante en redelijke gegevens door te geven om een juiste schatting te kunnen maken.

De meeste verzekeringnemers die kiezen voor een kilometerverzekering schatten het aantal jaarlijkse kilometers dat ze rijden over het algemeen vrij nauwkeurig in, maar bepaalde omstandigheden kunnen er later in het verzekeringsjaar voor zorgen dat je toch meer gaat rijden. Vanaf ongeveer 15.000 kilometer per jaar ben je in de regel voordeliger uit met een reguliere autoverzekering. Vanaf dit aantal kilometers zal een kilometerverzekering je dan ook weinig, of helemaal geen, voordeel meer opleveren.

Het maximaal aantal jaarlijkse kilometers wordt niet bereikt

Wat er gaat gebeuren als je minder kilometers per jaar rijdt dan er van tevoren zijn geschat, zal van verzekeraar tot verzekeraar sterk verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraar die hier weinig mee doen en dus geen extra bonus verstrekken. In uitzonderlijke gevallen gebeurt dat echter wel en krijg je voor minder gereden kilometers in een verzekeringsjaar een bonus uitgekeerd.

Deze bonus is vaak een geldbedrag dat de verzekeraar aan je terug zal betalen, of in mindering zal brengen op de premie voor het komende verzekeringsjaar. Het bedrag dat terug wordt gestort zal worden berekend aan de hand van het aantal kilometers dat je zelf aan de verzekeraar door hebt gegeven. Uiteraard dien je deze gegevens altijd in alle eerlijkheid te verstrekken. Op het moment dat je namelijk bewust onjuiste informatie doorgeeft aan de verzekeraar dan kan er een vervolging worden gestart vanwege frauduleus handelen. Eerlijkheid duurt, ook in het geval van een kilometerverzekering, altijd nog het langst.

Wat als er iets misgaat?

Een verzekeraar zal bij een ongeval door de fout van hun verzekeringsnemer nog altijd tussenkomen en het slachtoffer een vergoeding betalen. Aan de verzekeringsdekking zal dan ook niets veranderen. Het ongeval zal echter wel tot gevolg hebben dat de te betalen verzekeringspremie door de verzekeraar aan kan worden gepast. Bepaalde verzekeraars rekenen in dit soort situaties bovendien de verzekeringsnemer een aanvullende vrijstelling aan.

Andere verzekeraars hebben zelfs in hun voorwaarden vastgelegd dat ze de mogelijkheid hebben om nog verder te gaan. Zo kan bijvoorbeeld een onjuiste beschrijving van het risico, en het aantal gereden kilometers, een directe invloed hierop uitoefenen. De uitgekeerde vergoedingen kunnen dan door de verzekeraar terug worden gevorderd en tevens kan de verzekeringsnemer, indien er sprake is van frauduleus handelen, een strafrechtelijke vervolging in gang worden gezet. Ook zullen de meeste verzekeraar in dit soort situaties direct en onherroepelijk overgaan tot royering van de verzekeringnemer in kwestie.

Zie ook: pechverhelping nodig in het Buitenland?

Verwachtingen voor de toekomst

Vandaag de dag is er, zowel in binnen- als buitenland, al een heleboel te doen over kilometerverzekeringen. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika wordt tegenwoordig bijvoorbeeld op grote schaal geëxperimenteerd met het gebruik van een zogenaamde zwarte doos. Deze zwarte doos is te vergelijken met de exemplaren die aanwezig zijn in vliegtuigen en kunnen worden ingebouwd in vrachtwagens, bussen en personenauto’s. De informatie die met de zwarte dozen wordt verzameld zal meer inzicht geven in:

  • het aantal kilometers dat wordt gereden,
  • op welke dagen er voornamelijk wordt gereden,
  • de snelheid waarmee een chauffeur rijdt,
  • het remgedrag van een chauffeur.

Op basis van de verzamelde gegevens kan dan een beloning worden gegeven aan bestuurders die zich voorzichtig en verantwoord gedragen als ze met hun voertuig onderweg zijn.

Hoewel in ons land nog geen soortgelijke experimenten aan de gang zijn, kan dat uiteraard in de nabije toekomst wel gaan veranderen. Door bestuurders te belonen voor goed gedrag in het verkeer kan een verzekeraar namelijk niet alleen helpen bij de terugdringing van ongevallen, maar zeker ook kosten besparen omdat er minder verzekeringsgeld uitgekeerd hoeft te worden aan slachtoffers van verkeersongevallen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.