Komt 5G-veiling in stroomversnelling? N-VA wil protest (tijdelijk) laten varen

De 5G-veiling in ons land kan alsnog in een stroomversnelling belanden. Onder impuls van N-VA heeft de Vlaamse regering een voorstel klaar om het gebikkel over de verdeling van de opbrengsten te stoppen.

Woensdag kwam de zaak rond de veiling van de frequenties voor het supersnelle internet 5G opnieuw bovendrijven. In schril contrast tot Frankrijk, Nederland en Duitsland – die de veiling achter de rug hebben – heeft België een belangrijke Europese deadline gemist. En ook de deadline voor de veiling van de tweede 5G-radioband zal ons land niet halen.

Bocht maken

Het struikelblok is de verdeling van de opbrengsten. De verkoop van de frequenties moet minstens 800 miljoen euro opleveren en de deelstaten willen een groter deel van de opbrengst dan de voorziene 20 procent. Vlaanderen betoogt dat 5G vooral gebruikt zal worden om media te consumeren, wat dus een regionale bevoegdheid is.

Nu wil N-VA, enerzijds via Kamerlid Michael Freilich en anderzijds via Vlaams minister-president Jan Jambon, de bocht maken. ‘Wat ons betreft kan de veiling zo snel mogelijk plaatsvinden én kunnen de opbrengsten ervan op een rekening worden bewaard, tot er een akkoord is’, zegt hij. In tegenstelling tot voorganger Geert Bourgeois staat ook Jan Jambon open voor die piste.

Koele minnaars

Ook federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) kan zich daarin vinden en wil alle partijen aan tafel brengen. Want de verdeling van de opbrengsten is niet het enige probleem. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat strenge stralingsnormen oplegt, en Wallonië, waar er veel protest bestaat tegen de vermeende gezondheidsrisico’s, zijn koele minnaars van 5G-technologie.

Teken aan de wand is het proefproject van Proximus, waarbij een soort 5G-light uitgerold werd in 30 Belgische gemeenten. Op de meeste plaatsen in Wallonië heeft de telecomoperator de dienst moeten uitschakelen na protest van de lokale besturen. ‘Als de Franstaligen niet van 5G willen weten, so be it, maar daar mag Vlaanderen nooit de dupe van worden’, zei Freilich vorige week nog in het federaal parlement.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.