Proximus zet 5G voorlopig uit in verschillende gemeenten

Nauwelijks twee weken na de lancering ervan heeft Proximus zijn nieuwste 5G-netwerk alweer uitgezet op sommige plaatsen, na protest van lokale overheden. Dat bevestigt het bedrijf.

Voornamelijk in Wallonië reageerden sommige lokale besturen kwaad toen Proximus eind vorige maand verrassend dat het 5G had geactiveerd op ruim 30 plaatsen in België. Het gaat wel nog om een ‘light’-versie van de nieuwe technologie. Er zijn nog geen nieuwe stralingsnormen en Proximus heeft ook geen nieuwe antennes geïnstalleerd

Ottignies-Louvain-la-Neuve is één van de gemeenten waar Proximus zijn 5G weer heeft uigeschakeld. Het gemeentebestuur had zijn beklag gedaan over het gebrek aan voorafgaand overleg en vond de timing van de lancering – midden de coronacrisis – niet gepast.

Het bestuur van de Waals-Brabantse gemeente kreeg naar eigen zeggen opmerkingen van burgers. ‘Veel inwoners maken zich ongerust over de gevolgen van de straling op de gezondheid, men zou exacte antwoorden moeten kunnen formuleren op hun legitieme vragen.’

Proximus wil tegemoetkomen aan de bezwaren en zal burgers en gemeenten beter informeren. ‘Er gaat soms ‘fake news’ rond op social media. We moeten nu mensen geruststellen en goede informatie geven’, klinkt het. Het telecombedrijf wil niet zeggen op welke plaatsen het nog heeft ingegrepen.

Lees ook: Proximus lanceert 5G in 30 steden, maar hoe snel is het echt?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20