Het gebruik van managed Kubernetes voor moderne applicaties

In samenwerking met proserve.nl.

Kubernetes is een platform voor het beheren en schalen van applicaties. Deze technologie heeft een grote impact gehad op de wereld van applicatie-ontwikkeling en -implementatie. Het beheren van een Kubernetes-cluster kan echter ingewikkeld zijn. Om dit probleem op te lossen, zijn managed Kubernetes-diensten ontwikkeld. 

Eenvoudigere cluster-setup en -beheer

Een groot voordeel van managed kubernetes is de eenvoudigere cluster-setup en -beheer. In plaats van zelf een Kubernetes-cluster op te zetten en te onderhouden, kun je een managed dienst gebruiken die dit voor je regelt. Dit bespaart tijd en moeite en vermindert de kans op fouten. Managed Kubernetes-providers zorgen bovendien voor het opzetten, configureren en updaten van clusters. Hierdoor kun je je als ontwikkelaar richten op je eigen taken, zonder je zorgen te hoeven maken over het beheer van de infrastructuur.

Automatisch schalen 

Naast efficient clusterbeheer, bieden Managed Kubernetes-diensten vaak ook de optie voor automatische schaalbaarheid. Als de vraag naar middelen toeneemt, kan het cluster automatisch groter worden om aan de vraag te voldoen. Dit zorgt voor een soepele gebruikerservaring en voorkomt uitval. Bovendien kunnen managed Kubernetes-clusters zichzelf herstellen bij problemen. Als een server uitvalt, kan de dienst automatisch een nieuwe server inrichten en de werklast herverdelen. Hierdoor is de impact op applicaties minimaal en blijven ze beschikbaar voor gebruikers.

Integratie met cloud-native tools en diensten

Managed Kubernetes-oplossingen werken naadloos samen met andere cloud-native tools en diensten, zoals monitoring, logging, load balancing en opslag-oplossingen. Door deze integraties kunnen ontwikkelaars profiteren van een uitgebreid ecosysteem van tools die samenwerken om een goedwerkende applicatie-infrastructuur te creëren. Deze integratie maakt het ook eenvoudiger om applicaties te beheren, omdat ontwikkelaars vertrouwde tools en interfaces kunnen gebruiken. 

Verbeterde beveiliging en naleving van regels

Een ander voordeel van managed Kubernetes-diensten is dat ze betrouwbare beveiligingsfuncties en opties voor het naleven van regels bieden. Providers passen hiervoor de meest recente beveiligingsmaatregelen toe, zoals regelmatige beveiligingspatches, netwerkbeveiliging en versleuteling van data in rust en tijdens overdracht. Daarnaast leveren veel providers ook tools voor het beheren van toegangscontrole, zoals op rollen gebaseerd toegangsbeheer (RBAC). Hiermee wordt ervoor gezorgd dat alleen bevoegde gebruikers toegang hebben tot cluster-resources.

Kostenefficiëntie en voorspelbaarheid

Tot slot zijn managed Kubernetes vaak ook goedkoper dan het zelf beheren van een cluster. Bij veel providers kun je kiezen voor flexibele prijsmodellen, zoals betalen per gebruik of gereserveerde instanties. Hierdoor betaal je alleen voor de middelen die je daadwerkelijk gebruikt, wat onnodige uitgaven vermindert en de kosten voorspelbaarder maakt. Bovendien heb je geen gespecialiseerde Kubernetes-experts nodig bij het gebruik van managed diensten. Dit maakt managed Kubernetes een aantrekkelijke optie voor organisaties die hun applicaties op een betaalbare manier willen schalen en beheren. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.