Met branded content van Natuurhuisje
Steeds meer Belgische bedrijven zetten zich in voor duurzaam ondernemen, iets waar Natuurhuisje een voorbeeld van is. In dit artikel belichten we hoe het wel degelijk mogelijk is om economische groei en milieuvriendelijke initiatieven met elkaar te combineren. Sterker nog, hoe het een meerwaarde kan zijn voor je onderneming.
Over Natuurhuisje
We beginnen met een korte introductie over Natuurhuisje, een onderneming die actief is in de sector van duurzaam toerisme. Ze bieden een platform voor duurzame vakantiewoningen, zowel in België maar ook in andere Europese landen. Met als rode draad dat alle huisjes bijdragen aan milieuvriendelijke vakanties.
Dit is niet alles. Natuurhuisje is namelijk een bedrijf met een succesvol verdienmodel, terwijl een deel van de omzet wordt ingezet voor lokaal natuurbehoud. Het zogenaamde 5%-voor-natuur model, waarover je hieronder meer leest.
Het 5%-voor-natuur model
Hoewel Natuurhuisje voorheen 3.5% van de omzet afdroeg aan natuurprojecten ter bevordering van de lokale biodiversiteit, ligt dit percentage inmiddels al op 5%. Een behoorlijk hoog percentage, dat ze uiteraard ook in eigen zak hadden kunnen steken. Toch kiest Natuurhuisje ervoor om voor een duurzaam bedrijfsmodel te kiezen, aangezien ze de missie hebben om de natuur waarvan we allemaal houden te beschermen. Dit deel van de omzet wordt gestoken in diverse natuurprojecten.
Voorbeelden van natuurprojecten
Om je een goed beeld te geven, hieronder een overzicht van een drietal Belgische projecten waar Natuurhuisje zich momenteel voor inzet:
- Het optimaliseren van waterpartijen om de knoflookpad (die op het punt staat te verdwijnen) te helpen. Het gaat om bentonietmatten van 1.3 ton per mat, die zullen worden geplaatst in de Dommelvallei en de Vallei van de Zwarte Beek in West-Vlaanderen. Iets waar ook veel andere kikkers, vogels en vlinders van zullen profiteren.
- SOS Adder in Nood is een project in de Antwerpse Kempen, om de adders in de Visbeekvallei te redden die het slachtoffer zijn geworden van een gebrek aan water. Natuurpunt is momenteel bezig met de nodige werkzaamheden, waarbij het proces en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten worden gehouden.
- Voer de Bij Bij is een project dat zowel in België als Nederland met hulp van Natuurhuisje wordt gestimuleerd. Zo gaat er €50.000 naar (gifvrije) bloemzaadjes voor voedselbanken en €10.000 voor het oprichten van de Pollinator Academy. Allemaal om de bijen en vlinders te helpen, waar tenslotte ook onze eigen voedselproductie voor 70% van afhankelijk is.
Duurzaam ondernemen is de toekomst
In een wereld waar duurzaamheid alsmaar belangrijker wordt, is Natuurhuisje een pionier te noemen. Een bewezen succesvolle methode om te concurreren in de vakantiehuizenmarkt, mede aangezien steeds meer Belgen ook tijdens de vakantie milieubewuste keuzes maken. Natuurhuisje geeft het goede voorbeeld, zowel met het 5%-voor-natuur model als de soorten accommodaties die ze aanbieden.
Consumenten kunnen namelijk filteren op een aantal unieke opties, die te maken hebben met duurzaamheid. Ook staat er bij iedere accommodatie duidelijk beschreven welke milieuvriendelijke voorzieningen er zijn, of dit nu een sauna op zonne-energie is of het tegengaan van voedselverspilling.
Natuurhuisje laat met hun concept aan consumenten zien dat luxe en duurzaamheid toch echt hand in hand samen kunnen gaan. Mits zowel Belgische bedrijven als consumenten zich hiervoor inzetten natuurlijk. Iets dat ook geldt voor duurzaam ondernemen, waarbij de sleutel het zoeken van de balans is tussen winst en verantwoordelijkheid.