21 juli werd door sommige wijnliefhebbers gevierd met een tasting. Zo ook door Karin, die met een groepje wijnvrienden op gepaste tijdstippen samenkomt. Samen ontdekken ze minder evidente landen of streken in een informele setting. Het gaat niet om de kennis maar om het plezier van het proeven, al mag daar wel een proefnotitie bijzijn. Nooit verlegen om een uitdaging zette Karin deze keer Sloveense wijnen op de agenda.
Iedereen moet één fles meebrengen, wat ons totaal op acht flessen bracht. Daaruit selecteerden wij de vijf boeiendste flessen om met u te delen. Slovenië is nog niet zo gekend als wijnregio. Je moet wat meer moeite doen om een fles te vinden, maar gelukkig is ons land rijk aan veel wijnimporteurs die ook graag wat ‘specialiteiten’ in hun gamma aanbieden.
Meestal vind je er witte wijn, al is de oranje wijn er aan een opmars bezig. Trends zal je overal ontdekken. Je kan geen zaak meer binnen stappen of er is een oranje wijn te vinden, en hier is dat echt geen slechte evolutie. Furmint ofwel Sipon in het Sloveens is een druif die je er veel vindt. Maar ook Malvasia, Sauvignon Blanc en Rebula. Rode wijnen worden er minder geproduceerd, en als dat het geval is, dan zal je vaak Merlot aantreffen.
Verschillende klimaatinvloeden en grondsoorten maken van Slovenië een uniek wijnland. Steile heuvels, met moeilijkere productie maar een hogere kwaliteit in de wijnen. Slovenen houden van puurheid en de natuur. De wijnbouw benaderen ze op dezelfde manier: kleinschalige productie, lokale boeren die de wijn produceren en liefst ook enkel lokaal verkopen. Dat maakt hun wijnen eerder prijzig, en dat vinden ze prima. Kwaliteit boven kwantiteit. Voor ons komt dat met een prijskaartje, al is dat niet zo erg om koppig je eigen weg te volgen.
1. Sinefinis – Rebolium – Brut – Ribolla Gialla – Collio – Brda – 2017
We gaan van start zoals het hoort, met bubbels. Wij klagen dus niet want bubbels zijn altijd heerlijk om mee te starten. Tegelijk gaan we al een klein beetje vals spelen. Dat zit zo. De jonge wijnmakers Matjaz Certric en Robert Princic produceren allebei wijnen van de Ribolla druif. Alleen hebben ze elk hun wijngaard aan de andere kant van de grens. Cetric werkt in Goriska Brda, Slovenië en Princic onderhoudt zijn activiteiten aan de andere kant van de grens in Collio, Italië. Na elkaar te hebben leren kennen tijdens de wijnopleiding in Triëste rijpte bij hen het idee om samen één van de eerste grensoverschrijdende wijnen te maken in Europa. Zij omschrijven de Sinefinis Rebolium als een wijn zonder grenzen. De Ribolla Gialla wordt het meest geteeld in Friuli in het noordoosten van Italië, maar is ook kenmerkend voor Slovenië, waar hij bekend staat als Rebula en het meest voorkomt in Brda.
In de neus frisse toetsen van appel en citrus. Al hangt er iets in de neus onderdoor wat we niet meteen kunnen thuisbrengen. Fijne parels in het glas maar niet overvloedig en ook in de mond voelt ze niet overweldigend sprankelend aan. De Sinefinis smaakt subtiel en elegant. Een meer dan mooie wijn, al kunnen we de geur minder smaken. Er soort paté geur, brioche kunnen we dat echt niet noemen, bleef heel erg hangen.
Een mooi product, maar niet meteen iets wat we zelf zouden kopen. We dronken al best veel champagnes die dit product zeker kloppen. Als Eurofiel zou je louter voor het verhaal een fles kunnen kopen. Een schuimwijn die Team Europe ademt, twee Europese landen die verbonden worden in de bubbels. De Europe bubbel waar ze soms van spreken wordt hier werkelijkheid.
Alcohol: 12%
2. Moser – Pasji Rep – Zelen, Rebula, Welshriesling, Malvasija – Vipava – 2019
We gaan over naar een stille wijn en komen terecht bij het wijndomein Pasji Rep. De familie Premrn maakt al vier generaties lang wijnen in de Vipava vallei. De vallei ligt ten noordoosten van Triëste en niet zo ver van de Italiaanse grens. Slovenen houden van de natuur en bij Pasji Rep bewijzen ze dat graag. We proeven hier natuurwijn, waar geen stoffen worden aan toegevoegd en de alcoholische gisting spontaan gebeurt.
Dit is echt goud in je glas. Mooi rond in de neus, een boeket met bloemen maar zeker ook houtrijping. Vanille vliegt je ook tegemoet en we krijgen veel zin om meteen te nippen aan het glas. Dat nippen stelt niet teleur. Ook in de mond gelden de termen, mooi en rond. Deze wijn is geen eenvoudige wijn en heeft veel smaken in de aanbieding. Wie zal er onberoerd blijven bij een complexe blend van vier druiven: Zelen, Rebula, Welshriesling en Malvasija? De zoetere toetsen durven we linken aan de Welshriesling. Tegelijk geeft deze Moser voldoende frisheid en een intens lange afdronk. Tegenover harde kazen kan dit een topcombinatie zijn.
Hoewel dit een prijzige wijn is vinden we ze de moeite waard. De druiven zijn met de hand geplukt, er is schilfermentatie en 12 maanden houtopvoeding in foudres van 1500 liter. Je kan deze fles met gerust hart ook nog een jaar of 3 laten liggen.
Alcohol: 13%
3. Skin Contact – Heaps Good Wine Company – Furmint, Pinot Gris – Kakovostno vino ZGP – Stajerska – 2021
Iedereen heeft van tijd tot tijd wat huidcontact nodig. Dat hebben we met de COVID-periode goed kunnen ontdekken. Deze fles oranje wijn stelt heel duidelijk op het etiket ‘skin contact’. Must be good, is wat wij denken. We vonden er zelfs een passende song bij van ‘Mick’s Jaguar’ met de evidente songtitel ‘Skin Contact’. Ze hebben het zeker ook over flessen, glazen en wijn, deze onbekende rockers.
‘Heaps Good Wine Company’ startte in 2011 heel kleinschalig met een productie van 3.000 flessen. Tegen 2019 groeiden ze gestaag en konden ze 50.000 flessen produceren. Wij proefden eveneens de witte en rode instapwijnen van dit domein. Die waren niet echt noemenswaardig maar deze oranje wijn was veruit de beste van de drie wijnen die we van dit domein konden degusteren. Bovendien is dit echt een topper voor de euro’s die je ervoor moet neertellen. Met een goeie 13 euro heb je een heel evenwichtige fles en je doet er niets mis mee deze cadeau te doen zonder een gat in je portemonnee achter te laten.
Deze oranje wijn is eerder lichtoranje van kleur. Je zou even durven twijfelen of je wel een oranje wijn in de hand hebt maar dit is zeker geen witte. In de neus tref je heel wat kruiden, maar zeker ook citrus. Zuurtjes die een fijne zurige toets geven en fris fruit van een witte nectarine. De wijn heeft 30 dagen ‘skin contact’ gehad en begint daarna spontaan te gisten. Daarna ligt ze nog 10 maanden op houten vaten.
In de mond komen er kruidige en mild zoetere toetsen samen. Het alcoholpercentage is ook zeker een meevaller. Slechts 10.6 procent zit er in deze smaakbom. Veel pepertjes en toch een zeer mooie frisheid. In de mond kan je ook spreken van sprankelende lichte zuurtjes op de tong, zoals een mild zuursnoepje zou smaken. Als easydrinking nog niet was uitgevonden dan had je bij het drinken van deze fles de term kunnen uitvinden.
Alcohol: 10.6%
4. Sipon – Matic Wines – Furmint – ZGP Kakovostno – Stajerska, 2021
Hebben we de eerste oranje wijn gehad, dan moeten we er zeker nog eentje bij doen. Veel Sloveense wijnbouwers gaan voor de natuurlijke manier van wijn maken en daar hoort de oranje wijn bij met de schilmaceratie die voor een meer uitgesproken smaak zorgt. Anders dan de vorige is deze in amforen opgevoed, die onder de grond worden begraven. Een hele winter lang blijft de wijn in de amforen rijpen, samen met de schillen, tot ze in het voorjaar weer uitgegraven worden. Daarna laat de wijnbouwer de wijn rusten. Pas enkele maanden later wordt er overgegaan tot het bottelen van de wijn. En wat een effect geeft dat! Fantastisch!
In de Stajerska regio is de bodem uniek. Het kan er heel erg koud worden omdat dit een bergachtig gebied is. Die harde winters zorgen voor een ideale gezonde bodem met veel klei. De zomers geven dan weer veel zon die de druiven goed kunnen gebruiken om de koelere nachten aan te kunnen. Hier gebruiken ze geen irrigatiesystemen. De wijnranken overleven op zichzelf en doen al het werk, wat zeer krachtige smaken in de druiven weergeeft.
In de neus geeft de Sipon niet onmiddellijk veel prijs, alleen weet je dat hier geen hout aan te pas is gekomen. Toch ontwaar je wat bloemige geuren, maar zeker de gisten van de rijping in de amforen. De kleur gaat naar het donkere oranje en is eerder troebel. In de mond een unieke smaakbeleving… dat kunnen we hier wel zeggen ja. Amforen betekenen niet altijd dat de wijn goed zal zijn. In Georgië doen ze nogal graag gewichtig over de wijn in amforen, maar soms smaakt die echt gewoon naar bitter sap, zonder enige evolutie of rijping. Niets van dat bij de Sipon van Matic Wines. Een complexe wijn, met aardse tinten maar ook veel fruit en bloemen en vloeit allemaal mooi in elkaar. Tannines die nog aan de zijkant van je mond zitten en wat gerookte tinten komen er ook nog eens bovenop. Een heerlijke lange afdronk waarbij je je gaat afvragen of deze ooit nog verdwijnt, en ach het zou niet eens erg zijn als dat niet zo was.
Als je de vorige oranje wijn cadeau kon doen, dan kan je met deze voor 5 euro meer echt uitpakken. Aan u de keuze om te beslissen of je wil uitpakken… maar wij zouden er echt voor gaan.
Alcohol: 12.5%
5. Status – Bjana – Merlot, Cabernet Sauvignon – Brda – 2013
Slovenië staat niet echt gekend als rode wijnland. Dat is ook te merken aan het aanbod dat je in België vindt. Gelukkig heb je op een tasting al wel eens geluk dat je “die-hards” hebt die overal al geweest zijn. Een van de deelnemers ging jaren geleden op gezin- of wijntrip naar Slovenië. We vermoeden dat het steeds een opgelegde combo-trip is. Maar ons niet gelaten, op deze manier krijgen wij één van de betere rode wijnen uit de Brda regio. Voor wie bij de les is gebleven, dezelfde regio als waarmee we deze tasting gestart zijn.
Deze blend van hoofdzakelijk Merlot en in mindere mate Cabernet Saugvignon heeft in de neus voor een wijn van 2013 echt nog veel fruit. Ook al heb je de tertiaire geuren van chocolade, leer en vanilla, toch zit daar een kersengeur die niet te versmaden is. De neus is alvast gevoed, nu de mond nog… Perfect verweven tannines, met een aardse smaak, pruimen en wat tabak. Een volle wijn waar je perfect wat wild zou bij kunnen eten. Nu ja, het is hartje zomer, maar een ware taster weet wat goed is ongeacht het seizoen.
Ook hier is er ‘skin contact’. De maceratie duurt 45 dagen en erna rijpt de wijn voor 30 maanden in grote barikken van 1.500 liter en daarna nog in kleine barikken van 225 liter die vervaardigd zijn uit Franse eik. Dit proces van rijping zorgt voor een complexe wijn met een sterk karakter. Alleen is dit wel aan de dure kant voor wat je evengoed dichter bij huis vindt in Frankrijk met meer naam en faam.
Alcohol: 13,5%