Militaire inlichtingendienst maakt jaarrapport openbaar: “Kalmte na de Koude Oorlog is sinds 2014 voorbij”

De Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), de militaire inlichtingendienst, maakte zijn jaarrapport openbaar. Spionage en buitenlandse inmenging bereiken het hoogste niveau sinds het einde van de Koude Oorlog, waarbij vooral Rusland een ware dreiging vormt.

In het nieuws: Voor het eerst maakt de ADIV zijn jaarrapport publiek. Hiermee wil de dienst de burger informeren en waarschuwen voor de gevaren. “De maatschappij moet zich meer en meer bewust worden dat men niet blindelings alles moet aanvaarden”, zo zegt ADIV-directeur, vice-admiraal Wim Robberecht.

In het rapport: Vooral Rusland vormt een serieuze spionagedreiging. Al is dat het afgelopen jaar wel afgenomen.

  • “Het afgelopen jaar werden 21 bilaterale en 19 multilaterale Russische diplomaten ons land uitgezet“, zo verklaarde Robberecht op Radio 1. In maart vorig jaar beslisten een hoop Europese landen om Russische diplomaten uit te zetten, op verdenking van spionage. Achteraf raakte bekend dat dit meer dan gegrond was: de consul-generaal van Rusland in Antwerpen, Georgi Kuznetsov, werd ervan verdacht voor de FSB te werken, de Russische inlichtingendienst.
  • “De Russen proberen nu via andere wegen hetzelfde opnieuw te doen. Ze proberen om opnieuw mensen onder diplomatieke cover binnen te krijgen”, zo zegt Robberecht. Tegelijk laat hij wel weten dat de veiligheidsdiensten dit wel beseffen, en verhinderen. “België beseft heel goed dat Brussel host nation is voor verschillende grote organisaties”, zegt hij. Zowel de Europese instellingen als de NAVO hebben hun belangrijkste gebouwen in onze hoofdstad.
  • Admiraal Robberecht gaat ook in op de spionage van Rusland via de ambassade in Ukkel. Op die ambassade staan heel wat antennes, die volgens de ADIV-directeur perfect gebruikt kunnen worden om te spioneren. “De antennes dienen niet alleen om een telefoongesprek met Rusland te voeren. Het zijn zaken die je nodig hebt om aan spionage te doen.” Toch kan België daar weinig tegen beginnen: “De Russische ambassade is Russisch grondgebied. Wij kunnen daar niet zomaar naartoe”, zegt Robberecht.

Ook nog: De dreiging komt niet enkel uit Rusland. Ook China probeert voet aan wal te krijgen in ons land.

  • In december 2021 werden Defensie en Binnenlandse Zaken gehackt. Al snel werd richting China gekeken als schuldige. Volgens Robberecht klopt dit ook: de daders waren Chinese operatoren die dicht bij de Chinese overheid stonden, en dus misschien wel in opdracht handelden.
  • Ook de hele situatie rond TikTok deed enige paniek ontstaan binnen veiligheidskringen. Robberecht was stellig: het installeren van de Chinese app op werktelefoons is binnen het leger strikt verboden.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.