België zet Russische diplomaten uit op verdenking van spionage

Steeds meer landen sturen Russische diplomaten de laan uit. Vandaag kondigde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) in de Kamer aan dat ons land 21 Russische diplomaten wegstuurt op verdenking van spionage. Ook Nederland neemt dezelfde maatregel.

De federale regering zal 21 Russen het land uitzetten. Ze worden verdacht van spionage-activiteiten of vormen een veiligheidsrisico voor het land. Dat kondigde minister Wilmès aan in de Kamer. De diplomatieke lijnen met Rusland blijven wel nog open. De diplomaten moeten ons land binnen 14 dagen ten laatste verlaten.

Ook Nederland zet 17 diplomaten aan de deur. Dat kondigde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) aan. De Russen stonden dan wel officieel ingeschreven bij de Russische vertegenwoordigingen in Nederland, maar opereerden in het geheim als inlichtingenofficieren.

Niet enkel ons land en Nederland wijst Russische diplomaten de deur. Polen heeft de beslissing genomen om maar liefst 45 Russen terug te sturen, de VS zal 12 Russische vertegenwoordigers bij de VN uitwijzen en ook bij de NAVO vliegen enkele Russen. Ook andere Europese landen troffen al maatregelen tegen Russische spionage en wezen diplomaten de deur:

Tegen verschillende landen nam Rusland al maatregelen: het land zette zelf al drie Slowaakse, een onbekend aantal Amerikaanse diplomaten en tien diplomaten uit de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) aan de deur. Of Rusland ook op de België en Nederland uitwijzingen zal reageren, is nog niet meegedeeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20