Amerikaanse diplomaten in Duitsland getroffen door mysterieuze ziekte

Vorige maand zei de Amerikaanse regering dat ze ongeveer 20 gevallen van het Havana-syndroom onderzocht bij haar ambtenaren op de Amerikaanse ambassade in Oostenrijk. Nu zijn het de in Duitsland gestationeerde diplomaten die worden getroffen. Een primeur in een NAVO-land.

Het Havana-syndroom dook in 2016 op bij Amerikaanse functionarissen die in de Cubaanse hoofdstad waren gestationeerd en blijft in mysterie gehuld. Sindsdien zijn wereldwijd 130 gevallen gemeld, telkens onder in het buitenland gestationeerd Amerikaans personeel.

De symptomen zijn misselijkheid, ernstige hoofdpijn, oorpijn, vermoeidheid, slapeloosheid en sloomheid. Hoewel de mogelijke oorsprong van de ziekte de afgelopen vijf jaar werd onderzocht, is er nog geen licht geworpen op de oorzaak ervan.

Deze keer is het Berlijn

De Wall Street Journal meldt dat minstens twee ambtenaren van de Amerikaanse ambassade in Duitsland ook zijn getroffen door dit vreemde syndroom. Het is daarmee de eerste keer dat er gevallen zijn gemeld in een NAVO-land, dat onderdak biedt aan Amerikaanse troepen en kernwapens.

Naar verluidt zijn ook elders in Europa gevallen gemeld, maar bronnen wilden aan de Amerikaanse krant niet onthullen om welke landen het gaat. 

Eerder waren Amerikaanse diplomaten die dergelijke symptomen hadden, werkzaam in Cuba, China, Rusland en recenter Oostenrijk. Er zou ook sprake zijn van onbevestigde gevallen in Polen, Taiwan, Georgië en zelfs Washington DC.

De Wall Street Journal meldt ook dat de getroffen Amerikaanse diplomaten in Berlijn werkten aan Rusland gerelateerde zaken zoals gasexport, cyberveiligheid en politieke inmenging.

Het Witte Huis kan momenteel geen verklaring geven voor de ziekte. Een van de vele mogelijkheden die worden onderzocht is het gebruik van pesticiden. Een andere hypothese is dat de ziekte wordt veroorzaakt door aanvallen met ‘radiofrequente energie’, zoals microgolfstraling. Ondertussen gaat het onderzoek verder.

(tb, lb)

Meer