VS-diplomaten in Wenen getroffen door mysterieuze ziekte

De Amerikaanse regering onderzoekt een reeks gezondheidsincidenten in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen waarbij haar diplomaten en ander administratief personeel betrokken zijn.

Meer dan 20 ambtenaren hebben symptomen gemeld die lijken op het Havana-syndroom – een mysterieuze hersenziekte – sinds president Joe Biden in januari aantrad.

Het syndroom blijft onverklaard, maar Amerikaanse wetenschappers zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door gerichte microgolfstraling. Het werd voor het eerst gemeld in Cuba in 2016-17.

Amerikaanse en Canadese diplomaten in Havana klaagden over symptomen die varieerden van duizeligheid, verlies van evenwicht, gehoorverlies en angst tot iets wat ze beschreven als cognitive fog of “een mistig brein”.

De VS beschuldigden Cuba van het uitvoeren van “sonische aanvallen”, wat Cuba sterk ontkende. Het incident leidde tot verhoogde spanning tussen de twee naties. Een Amerikaanse academische studie uit 2019 vond “hersenafwijkingen” bij de diplomaten die ziek waren geworden, maar Cuba wees het rapport van de hand.

Grondig onderzoek

De gevallen in Wenen kwamen vrijdag voor het eerst aan het licht in het tijdschrift The New Yorker en werden later bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Reuters citeerde een verklaring van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin stond dat het “met de Amerikaanse autoriteiten samenwerkt om dit gezamenlijk tot op de bodem uit te zoeken”.

Wenen is al lang een centrum van diplomatieke activiteit en heeft de reputatie een hotspot voor spionage te zijn, vooral tijdens de Koude Oorlog. Landen als de VS hebben er een grote diplomatieke aanwezigheid.

In de stad vinden momenteel indirecte besprekingen plaats tussen Iran en de VS. De gesprekken gaan over pogingen om de nucleaire deal met Iran uit 2015 nieuw leven in te blazen.

Ergens anders in de wereld zijn ook gevallen van de ziekte gemeld, maar volgens VS-functionarissen is het aantal in Wenen groter dan in welke andere stad dan ook, met uitzondering van Havana.

In juni kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een breed opgezet onderzoek aan naar de oorzaken van de ziekte.

Lees ook: Deze vreemde en mogelijk dodelijke ziekte is gelinkt aan cannabisgebruik

(tb)

Meer