Joe Biden: “Platforms zoals Facebook doden mensen met desinformatie over corona”

De Amerikaanse president Joe Biden was vrijdag zeer scherp voor socialemediaplatformen, zoals Facebook. “Ze doden mensen door desinformatie over de coronacrisis te verspreiden”, zei hij. Volgens hem doet het platform van Mark Zuckerberg veel te weinig om de valse berichten tegen te houden.

Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten (VS) is, net zoals in veel andere landen, opnieuw aan het oplopen. Vrijdag bleek dat er de afgelopen zeven dagen dagelijks gemiddeld 26.300 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen in het land. Dat is een stijging van ongeveer 70 procent ten opzichte van het zevendaagse gemiddelde van vorige week.

“Virus treft uitsluitend niet-gevaccineerden”

De toename baart het Witte Huis zorgen. Biden wijst met een beschuldigende vinger in de richting van enkele socialemediaplatformen, zoals Facebook. “Ze doden mensen. De pandemie treft voornamelijk mensen die niet gevaccineerd zijn”, zei de president aan de verslaggevers toen hij vrijdag het Witte Huis verliet.

Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen hadden eerder al gewaarschuwd dat de huidige piek in het aantal sterfgevallen en infecties als gevolg van Covid-19 “uitsluitend niet-gevaccineerde gemeenschappen treft.” 49 procent van de Amerikanen is al volledig gevaccineerd, volgens cijfers van Our World in Data. Opvallend: in de noordelijke staten zijn er verhoudingsgewijs meer mensen gevaccineerd dan in de zuidelijke staten.

Vrijdag kregen de socialemediaplatformen, en in het bijzonder Facebook, ook al een veeg uit de pan van Jen Psaki, de woordvoerder van het Witte Huis. “Waarom nemen we niet allemaal deel aan een proces dat zal helpen om accurate informatie te verstrekken?”, vroeg ze zichzelf af.

Biden en Facebook op ramkoers

“Ze (lees: de socialemediaplatformen) hebben al inspanningen gedaan,’ vervolgde ze. “Maar het is duidelijk dat er nog meer stappen kunnen worden gezet.” Volgens de woordvoerder zijn zo’n 12 mensen verantwoordelijk voor 65 procent van de berichten met desinformatie over vaccins die verspreid worden via sociale media. “Die blijven allemaal actief op Facebook terwijl ze wel verbannen zijn van andere platformen”, aldus Psaki.

Kevin McAlister, een woordvoerder van Facebook, liet in een reactie aan BBC weten dat het bedrijf “zich niet zou laten afleiden door beschuldigingen die niet door de feiten worden gestaafd.”

“We hebben intussen meer dan 18 miljoen berichten met desinformatie over de coronacrisis verwijderd. Voorts bannen we profielen die herhaaldelijk de regels overtreden”, staat er te lezen in een aparte verklaring van Facebook.

De Amerikaanse regering en Facebook liggen al een tijdje op ramkoers. Zo heeft Biden vorige week nog een uitvoeringsbesluit ondertekend om de macht van bedrijven als Facebook in te perken. Dat besluit roept onder meer de Federal Trade Commission op om strengere regels op te stellen voor fusies, waardoor het moeilijker wordt voor grotere techbedrijven om hun kleinere concurrenten op te slokken. Ook wordt het moeilijker voor bedrijven om de gegevens van hun klanten te gebruiken om concurrerende producten te maken

Lees ook:

Meer