Het geheime plan dat Joe Biden tot in Kyiv bracht

Het geheime plan dat Joe Biden tot in Kyiv bracht
De Oekraïense en Amerikaanse presidenten, Volodymyr Zelensky en Joe Biden – DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images

Bij buitenlandse staatsbezoeken komt heel wat planning, logistiek en beveiliging kijken. Nog moeilijker is het voorbereiden van een trip die geheim moet blijven, en dan nog naar een land in oorlog gaat. De chronologie van het verrassingsbezoek van Joe Biden aan Kyiv.

Waarom is dit belangrijk?

Met zijn bezoek aan Oekraïne herbevestigde de Amerikaanse president zijn steun aan het belegerde land. Normaal gezien zou hij naar Polen afreizen, maar dus niet zonder een tussenstop in Kyiv. Daar werd hij door zijn tegenhanger ontvangen, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Biden kwam ook met een cadeau: zo deelde hij mee dat de VS voor nog eens 450 miljoen dollar aan extra militaire steun zou leveren.

Vrijdag 17 februari

De echte voorbereidingen werden al veel eerder getroffen, maar vrijdag werd de pers gebrieft.

  • Slechts twee journalisten, een van de Wall Street Journal en een van het persbureau Associated Press, werden uitgenodigd in het Witte Huis. Daar briefte communicatiedirecteur Kate Bedingfield hen dat Biden naar Kyiv zou afreizen, en dat zij mee mochten.
  • Het duo werd op het hart gedrukt met geen woord te reppen over de reis. Ook kregen ze de verantwoordelijkheid om details over de trip mee te delen aan andere media, eens Biden in Kyiv was gearriveerd.

Zaterdag 18 februari

Een cryptische mail, en de start van een lange trip.

  • Beide journalisten kregen, rond 15u Washington D.C.-tijd, een mail in hun inbox, met als onderwerp ‘aankomstinstructies voor golftoernooi’.
  • In de mail stonden echter de details voor de reis, waaronder het uur waarop ze verwacht werden op de Andrews-luchtmachtbasis. Daar kwamen ze rond 2u zondagnacht aan.

Zondag 19 februari

Een gigantische konvooi en een urenlange treinrit brachten de journalisten naar Kyiv.

  • Het duo moest hun gsm’s afgeven, en ze zouden die pas terugkrijgen als ze ruim 24 uur later arriveerden op de Amerikaanse ambassade in Kyiv.
  • Samen met de presidentiële equipe stapten ze aan boord van een Boeing C-32, de kleinere versie van de presidentiële VC-25 (Air Force One), die vooral gebruikt wordt om op kleinere luchthavens te landen.
  • Het vliegtuig stond in een uithoek van de basis geparkeerd, ver weg van de plek waar de presidentiële vliegtuigen normaal gestationeerd staan. Om 4u15 steeg het op, met bestemming Duitsland.
  • De C-32 landde om 17u13 onze tijd op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein, om bij te tanken. Meer dan een uur later vloog het naar Rzeszow in Polen, waar de Amerikaanse delegatie om 20u15 arriveerde. De president en zijn gevolg stapten in een heuse motorcade, een colonne van wel twintig busjes, jeeps en grote SUV’s.
  • De colonne kwam iets na negen bij het treinstation van Przesmyl aan. Joe Biden werd meteen naar zijn eigen wagon gebracht, op foto’s is te zien dat ook zijn Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan de president vervoegde.
  • In totaal duurde de treinrit tien uur. Tijdens de reis bleven de meereizende journalisten in hun aparte wagon.

Maandag 20 februari

Aankomst in Kyiv.

  • Maandagochtend rond acht uur plaatselijke tijd, rolde de trein het station Kyiv-Pasazhyrskyi, waar de president werd opgewacht door de Amerikaanse ambassadeur, Bridget Brink. “It’s good to be back in Kyiv”, zo klonken de eerste woorden van Biden op Oekraïense bodem.
  • Een nieuwe autocolonne stond klaar om de Amerikaan naar het Mariinskipaleis in het centrum van Kyiv te brengen. Dat is de officiële residentie van de Oekraïense president.
  • Biden bleef uiteindelijk ongeveer 5 uur op Oekraïense bodem. Iets na 13u vertrok de trein waarin de delegatie arriveerde opnieuw, richting de Poolse grens.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.