Onverwacht hooggeplaatst bezoek in Kyiv: Amerikaans president Joe Biden arriveert in Oekraïense hoofdstad

De Amerikaanse president Joe Biden brengt een ongepland bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Het gonsde al de hele ochtend van de geruchten; grote delen van het stadscentrum waren urenlang afgesloten, politie en beveiliging was massaal aanwezig.

In het nieuws: Biden arriveert in Kyiv.

  • Op onderstaande beelden is te zien hoe de Amerikaanse president naast zijn Oekraïense tegenhanger Volodymyr Zelensky stapt. Ze wandelen op het Mikhaikivska-plein, vlak voor het Sint-Michielsklooster in het hartje van Kyiv.
  • Tegelijk klinkt in de hoofdstad het luchtalarm: er wordt gevreesd voor een Russische raketaanval.In Wit-Rusland zouden MiG-31K-gevechtsvliegtuigen zijn opgestegen. Deze zijn in staat om onder meer de hypersonische Kinzhal-raketten te dragen.
  • Het bezoek werd op voorhand geheim gehouden. Wel was bekend dat Biden vandaag naar buurland Polen zou afreizen, waar hij morgen een toespraak zou geven naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Die is vrijdag exact één jaar bezig.
  • Eerder, in december vorig jaar, bezocht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky al het Amerikaanse Washington D.C. Daar ontmoette hij Biden, en sprak hij het Amerikaanse Congres toe. Aan het einde van het bezoek beloofden de VS om Patriot-luchtafweersystemen te leveren.
  • Verschillende journalisten en politieke adviseurs hintten al op het bezoek van Biden. Illia Ponomarenko, journalist voor the Kyiv Independent, stuurde onderstaande tweet de wereld in: “Hou je klaar om vandaag geschiedenis te zien in Kyiv”.
Meer