Wat verandert er voor jouw geld in februari?

Wat verandert er voor jouw geld in februari?
Brusselse Nieuwstraat — foto: Getty Images

Traditiegetrouw gaat een nieuwe maand gepaard met enkele wijzigingen die een impact kunnen hebben op jouw financiële situatie. Zoals altijd, geven we je bij Business AM een overzicht van de voornaamste wijzigingen.

Opnieuw trekken enkele banken de spaarrente op

Sinds het najaar van 2022 lijkt er geen maand voorbij te gaan zonder dat enkele banken sleutelen aan de spaartarieven. Dat is dus ook het geval voor februari. Volgende maand zien we het aantal bancaire spaarboekjes met een rente van minstens 1 procent stijgen van 13 naar 19. Dat komt onder meer omdat enkele spelers, waaronder BNP Paribas Fortis en bpost bank, nieuwe lucratieve spaarformules lanceren. Je vindt hier een overzicht.

Rente spaarboekje overheid stijgt verder

De rente op het spaarboekje van de overheid, genaamd de e-DEPO-rekening, stijgt verder. Die bedraagt vanaf volgende maand 2,8 procent bruto, tegenover 2,4 procent nu.

Je moet op die spaaropbrengsten wel nog een roerende voorheffing van 30 procent betalen, waardoor je netto 1,96 procent in handen krijgt.

Verhoging gewaarborgde rentevoeten

De hogere spaarrentes zijn het gevolg van het verstrakkend geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar dat beleid heeft ook een impact op de andere vastrentende producten, waaronder de tak21-verzekeringen. Verschillend verzekeraars trekken, in navolging van enkele concurrenten, volgende maand de gewaarborgde rentevoeten op.

  • AG Insurance verhoogt op 1 februari de gewaarborgde rentevoeten van de verzekeringen Future Invest Bon en van Post Optima Best tot 1,75 procent. Op 18 februari stijgen die op de fiscaal voordelige formules Pension Invest Plan, Post Optima Pension en Top Rendement tot 1,5 procent.
  • Patronale Life verhoogt op 1 februari de gewaarborgde rente op een aantal van haar tak21-spaarverzekeringen van 1,50 naar 2 procent. Het gaat om de formules Safe21, Starfix en Fructisafe.

Hogere tarieven NMBS

De NMBS verhoogt volgende maand de tarieven. Die zullen met gemiddeld 9 procent stijgen.

  • School- en woon-werkabonnementen worden 9,73 procent duurder.
  • De prijs van andere producten gaat met 8,73 procent omhoog. Zo zal je voor ‘Senior Ticket’ voor 65-plussers binnenkort 7,80 euro (+0,60 euro) moeten betalen en voor een ‘Youth Ticket’ tot 26 jaar 7,10 euro (+0,50 euro). 
  • Een gewone tienrittenkaart (‘Standard Multi’) wordt 9 euro duurder, tot 93 euro digitaal of 96 euro op papier. 
  • Het boordtarief, de toeslag voor wie een vervoersbewijs koopt op de trein, stijgt van 7 euro naar 9 euro.
  • De Diabolo-toeslag, voor ritten van en naar Brussels Airport, bedraagt vanaf februari 6,40 euro, tegenover 6,2 euro nu.

Inperking tijdskrediet

De federale ministerraad heeft eerder deze maand het licht op groen gezet voor een inperking van het tijdskrediet. De wijzigingen gelden vanaf 1 februari.

  • Binnen enkele dagen zal je enkel voltijds tijdskrediet kunnen aanvragen voor de 5de verjaardag van je kind. Voorheen was dat voor de 8ste verjaardag. Het zal wel nog mogelijk zijn om halftijds of een vijfde tijdskrediet te krijgen voor kinderen tussen 5 en 8 jaar.
  • De duur van het tijdskrediet daalt van 51 naar 48 maanden.
  • Om tijdskrediet met het motief “zorg voor een kind” op te nemen, zal je (minstens) 36 maanden anciënniteit moeten hebben, tegenover 24 maanden vandaag.
  • Er komt ook een tewerkstellingsvoorwaarde van 12 maanden voor voltijds tijdskrediet. Wie deeltijds werkt, kan dat aanvragen na 24 maanden tewerkstelling.
  • Aan de voorwaarden voor het ouderschapsverlof – maximaal vier maanden per kind – verandert niets, maar anciënniteitstoeslagen en supplementen verdwijnen voor werknemers ouder dan 50 jaar. Dat geldt ook voor de loopbaanonderbreking.

Premie pelletcheque

De pelletcheque was één de maatregelen die de federale regering vorig jaar heeft aangekondigd om gezinnen door de energiecrisis te loodsen.

  • Mensen die hun woning verwarmen met een pelletkachel kunnen vanaf volgende maand eenmalig een cheque van 250 euro aanvragen. Die kan aangevraagd worden via de site van de FOD Economie.
  • Je komt enkel in aanmerking voor die tegemoetkoming als geen gebruikt hebt gemaakt van de mazoutcheque, de cheque voor propaan in bulk of de federale premie voor het basispakket gas.
  • Voorts is het enkel mogelijk om de cheque te gebruiken wanneer de pellets in een tankwagen of op palletten geleverd worden. Je moet ook voor minstens 500 kilogram aan pellets kopen en dat tussen 1 juni vorig jaar en 31 maart van dit jaar.

Basispakket energie 2

De federale regering heeft vorig jaar beslist om het basispakket gas en elektriciteit uit te breiden, waardoor we ook een premie krijgen in januari, februari en maart. Dat wordt het basispakket 2 genoemd.

  • De premies komen ten vroegste eind februari op de voorschotfactuur of afrekening.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.