Ook BNP Paribas Fortis verhoogt spaarrente: alle grote banken hebben nu rente op spaarboekjes opgekrikt

De klanten hebben er lang op moeten wachten, maar nu kondigt ook BNP Paribas Fortis als laatste grote bank in België een verhoging van de spaarrentes aan.

Het nieuws: BNP Paribas Fortis, inclusief Fintro en Hello bank, passen vanaf 1 februari de tarieven aan voor hun klassieke spaarboekjes. Al blijft de stijging beperkt:

  • De basisrente stijgt van 0,01 procent naar 0,15 procent.
  • De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,10 procent.

Lancering: Dat de verhoging klein is, heeft wellicht te maken met de lancering van een nieuwe rekening – “Spaarrekening Plus” – die in de verf gezet wordt. Die nieuwe formule biedt uitzicht op in totaal 1,25 procent spaarrente:

  • De basisrente bedraagt 0,50 procent.
  • De getrouwheidspremie is vastgelegd op 0,75 procent.

Extra voorwaarden: Het saldo van de hoogrentende Spaarrekening Plus is wel beperkt tot 100.000 euro en er kan maximaal 1 rekening geopend worden met dezelfde houder of medehouders. Voor de opening van zo’n nieuwe spaarrekening moet je ook even langslopen bij het bankkantoor. Vanaf ergens in maart zal het ook online kunnen.

Het bredere verhaal: De drie andere grootbanken, Belfius, KBC en ING België, verhoogden eerder al hun spaartarieven, net als de meeste kleinere banken en de nichespelers. Daardoor is er op de Belgische spaarmarkt een nieuwe dynamiek ontstaan.

De meeste banken kiezen voor dezelfde strategie, met naast het basisaanbod een hoogrentende variant waar meer voorwaarden aan verbonden zijn.

Een spaarboekje bracht jarenlang amper 0,11 procent op, het wetttelijke minimum als gevolg van het nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank. Nu de ECB de rente stelselmatig verhoogt, zien ook de banken weer ruimte om de spaarrentes op te krikken.

(mah)

Meer