Key takeaways
- India zal de komende tien jaar de wereldwijde groei van de vraag naar olie aanvoeren.
- China’s focus op binnenlandse productie zal geen gelijke tred houden met India’s stijgende olieconsumptie.
- Indiase oliemaatschappijen geven prioriteit aan raffinagecapaciteiten om aan de groeiende binnenlandse vraag te voldoen, terwijl Chinese oliemaatschappijen zich richten op het uitbreiden van de productiecapaciteit.
Verwacht wordt dat India de komende tien jaar de wereldleider zal worden in de groei van de vraag naar olie en China zal overtreffen. Deze voorspelling komt uit een rapport van Moody’s waarin de contrasterende energiestrategieën van deze twee Aziatische reuzen worden belicht. Hoewel beide landen sterk afhankelijk zijn van de import van olie en gas, verschillen hun benaderingen aanzienlijk.
China, dat geconfronteerd wordt met een vertragende economische groei en prioriteit geeft aan groenere energiebronnen, richt zich op het verhogen van de binnenlandse olieproductie om zelfvoorzienend te worden. Omgekeerd zorgen India’s ontluikende industriële sector en grootschalige infrastructuurprojecten voor een sterke stijging van de vraag naar olie, wat leidt tot een grotere afhankelijkheid van import.
Strategieën van nationale oliemaatschappijen
Het rapport onderzoekt ook de investeringsstrategieën van nationale oliemaatschappijen (NOC’s) in beide landen. Chinese NOC’s investeren zwaar in de uitbreiding van hun productiecapaciteit en worden wereldleiders op het gebied van schaalgrootte. Indiase NOC’s, aan de andere kant, richten zich voornamelijk op raffinagecapaciteiten om aan de snel groeiende binnenlandse vraag naar olieproducten te voldoen.
Gevolgen voor wereldwijde oliemarkten
Hoewel het rapport geen specifieke belangrijke conclusies trekt, is het de moeite waard om op te merken dat de contrasterende energiestrategieën van India en China belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de wereldwijde oliemarkten. De groei in de vraag naar olie in India zal naar verwachting groter zijn dan die in China, wat leidt tot een grotere afhankelijkheid van import.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!