Olieprijzen stijgen licht ondanks onzekerheid over toekomstige bevoorrading


Key takeaways

  • De olieprijzen stegen licht, ondanks onzekerheid over de toekomstige bevoorrading.
  • Afnemende handelsspanningen tussen de VS en China zorgden voor kleine prijsstijgingen. Dit werd deels getemperd door verwachtingen van meer olieaanvoer uit Iran en OPEC+.
  • Analisten blijven voorzichtig. Ze vrezen dat de aanhoudende onzekerheid over het aanbod de olieprijzen op lange termijn onder druk zet.

De olieprijzen schommelden vrijdag licht. Ze stegen uiteindelijk in de richting van een wekelijkse winst. De positieve beweging kwam voort uit afnemende spanningen tussen de VS en China. Tegelijk werd ze afgeremd door verwachtingen van een groter olieaanbod uit Iran en de OPEC+-groep.

Bescheiden prijsstijgingen ondanks onzeker aanbod

Brent crude futures voor juli leverden een winst van 1,36 procent op, tot 65,41 dollar per vat. Ook West Texas Intermediate (WTI) futures stegen met 1,41 procent, naar 62,49 dollar per vat. Daarvoor waren beide benchmarks de dag voordien met meer dan 2 procent gedaald. Dit kwam door het vooruitzicht van een nucleaire deal met Iran, die extra vaten op de markt zou kunnen brengen.

Voorzichtigheid blijft geboden

Volgens analisten neemt het aanvankelijke optimisme over de ontspanning in de handelsrelatie tussen de VS en China af. De bezorgdheid over een groter aanbod houdt aan. De onderhandelingen tussen de VS en Iran over een nucleaire overeenkomst blijven onzekerheid zaaien. Een succesvolle deal zou Iran in staat stellen zijn olieproductie met ongeveer 400.000 vaten per dag te verhogen. Dat kan druk zetten op de olieprijzen.

Wekelijkse winst dankzij handelsakkoord VS-China

Toch boekten zowel Brent als WTI crude futures een wekelijkse winst. Deze positieve prestatie wordt toegeschreven aan de wapenstilstand tussen de VS en China, ’s werelds grootste olieconsumenten en -economieën. De overeenkomst bevat een pauze van 90 dagen in hun handelsoorlog. Beide partijen beloofden de tarieven aanzienlijk te verlagen.

Markt blijft bezorgd over wereldwijd olieoverschot

Analisten waarschuwen dat de tijdelijke wapenstilstand hoop biedt op verdere handelsoverwinningen. Toch beperkt de aanhoudende onzekerheid over het handelsbeleid de opwaartse prijsdruk. De markt wordt ook ongerust door een verwacht overschot. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verhoogde zijn prognose voor de wereldwijde aanbodgroei in 2025 met 380.000 vaten per dag. Ondanks een lichte stijging van de wereldwijde vraag verwacht het IEA een overschot op de markt.

Geopolitieke spanningen voeden volatiliteit op oliemarkt

Beleggers houden ook de Amerikaanse Federal Reserve in het oog. Mogelijke renteverlagingen zouden de economie kunnen stimuleren en zo de vraag naar olie verhogen. Daarnaast zorgen geopolitieke factoren voor extra schommelingen. De spanningen in Oost-Europa blijven hoog. Ceasefire-gesprekken tussen Oekraïne en Rusland liepen stuk. In het Midden-Oosten voert Israël een militaire campagne in Jemen, gericht op havens onder controle van Houthi-troepen.

Aan de aanbodkant daalt de olieactiviteit in de VS licht. Het aantal actieve boorplatforms is het laagste sinds januari. Deze uiteenlopende ontwikkelingen scheppen een complexe en veranderlijke situatie die zowel de olieproductie als het marktsentiment sterk kan beïnvloeden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.