Europese consumentenorganisatie BEUC dient klacht in tegen luchtvaartmaatschappijen die extra kosten aanrekenen voor handbagage

BEUC, de Europese consumentenorganisatie waar Testaankoop lid van is, heeft bij de Europese Commissie klacht ingediend tegen zeven luchtvaartmaatschappijen die extra kosten aanrekenen voor handbagage. Passagiers moeten al snel tientallen euro’s extra betalen als ze bijvoorbeeld een trolley meenemen op een vlucht.


Key takeaways

  • Bij veel luchtvaartmaatschappijen moet je een extra vergoeding betalen als je handbagage groter is of zwaarder weegt dan toegelaten.
  • BEUC heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen zeven luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair en easyJet, die zulke kosten aanrekenen.
  • Het Hof van Justitie van de EU oordeelde eerder al dat het onwettig is om een vergoeding te vragen voor handbagage van redelijk formaat.

Context: Wie regelmatig vliegt, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: als je handbagage meeneemt op de vlucht, moet je rekening houden met enkele beperkingen wat betreft de grootte en het gewicht.

  • Hoe groot de handbagage mag zijn is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. De een is daar al strenger in dan de andere. We geven hieronder enkele voorbeelden.
LuchtvaartmaatschappijMaximale afmetingenMaximaal gewicht
Ryanair 40 x 20 x 25 cm10 kilogram
Easyjet 45 x 36 x 20 cm15 kilogram
KLM 55 x 35 x 25 cm12 kilogram
Lufthansa55 x 40 x 23 cm.8 kilogram
Tui 55 x 40 x 20 cm10 kilogram
  • Als je handbagage groter is of meer weegt dan toegestaan moet je een extra vergoeding betalen. Die kan oplopen van enkele tientallen euro’s tot meer dan 75 euro.
    • Ryanair rekent bijvoorbeeld een extra toeslag aan van minstens 9,49 euro als je handbagage meer weegt dan toegelaten. Dat tarief kan oplopen tot 44,99 euro, afhankelijk van de vliegroute en de geselecteerde reisdata.

In het nieuws: Die extra vergoeding is een doorn in het oog van BEUC. De Europese consumentenorganisatie heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie en het netwerk van consumentenbeschermingsautoriteiten.

  • Concreet gaat het om zeven maatschappijen. Die zijn Ryanair, Wizz Air, easyJet, Vueling, Transavia, Volotea en Norwegian Air Shuttle.
  • Volgens Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, willen de maatschappijen op die manier de basisprijs zo laag mogelijk houden. “Maar eenmaal je een ticket hebt gekocht, proberen ze nog allerhande extra kosten aan te rekenen”, laat ze weten in een reactie aan VTM Nieuws.

Niet eerste aanklacht tegen extra vergoeding handbagage

Ook dit: De woordvoerder merkt op dat het Hof van Justitie van de EU eerder al oordeelde dat het onwettig is om een vergoeding te vragen voor handbagage van redelijk formaat.

  • “Deze beslissing werd onlangs bevestigd in Spanje, waar vijf maatschappijen al boetes opgelegd kregen. Het is duidelijk dat passagiers zonder extra kosten aan boord moeten kunnen gaan met hun handbagage”, klinkt het.
  • Het is ook niet de eerste keer dat Testaankoop dergelijke praktijken aankaart. De organisatie heeft sinds mei 2024 al drie klachten ingediend bij de Economische Inspectie, onder meer over de facturering van handbagage. Onlangs heeft Testaankoop ook gerechtelijke stappen ondernomen tegen Ryanair.
  • Een van de problemen is dat er vandaag geen richtlijnen bestaan over hoe groot handbagage mag zijn zonder dat je daar een extra vergoeding voor moet betalen. Daarom roept BEUC de beleidsmakers op om duidelijk te definiëren wat een redelijke grootte en gewicht is voor handbagage.
    • “Op die manier hopen de consumentenorganisaties het aantal geschillen te verminderen, want dit kost zowel consumenten als luchtvaartmaatschappijen veel tijd en geld”, klinkt het.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.