Live Beursblog – 5 januari 2023 – Business AM

22.07 – Wall Street verliest terrein

Ook vandaag speelden bezorgdheden over de krappe Amerikaanse arbeidsmarkt de beleggers parten. Eerder deze week bleek al dat de openstaande vacatures maar heel lichtjes waren afgenomen, en vandaag kwamen daar de cijfers van loonstrookjesverwerker ADP bij. Die toonden aan dat het aantal banen in de VS in december is gestegen met 235.000 tegenover een stijging van 127.000 in november en 239.000 in oktober.

Zolang de arbeidsmarkt krap blijft, zal de Federal Reserve naar alle waarschijnlijkheid het verstrakkende geldbeleid voortzetten, wat beleggers naar de uitgang doet vluchten.

  • De Dow Jones verloor vandaag 1 procent.
  • De S&P500 tuimelde 1,15 procent naar beneden.
  • De Nasdaq liet 1,45 procent liggen.

Dat was het voor vandaag. Een fijne avond gewenst! Morgen zijn we er opnieuw met het meest relevante beursnieuws.

21.33 – Meta krijgt vijfde boete van Europese privacywaakhond

21.01 – Mercedes wil Tesla het vuur aan de schenen leggen met een eigen netwerk van snellaadpalen

Mercedes heeft plannen om een wereldwijd netwerk van 10.000 snellaadpalen uit te bouwen. De Duitse wagenproducent hoopt zo de concurrentie te kunnen aangaan met Tesla, de grote concurrent op de westerse markt van elektrische wagens.

Mercedes wil begin dit jaar al een eerste laadstation lanceren in Noord-Amerika. Later volgen Europa en China. Dat liet Ola Källenius, topman van de Duitse automaker, vandaag weten tijdens de techbeurs CES in Las Vegas.

19.47 – FSMA treft minnelijke schikking met voormalige D’Ieteren-bestuurder voor handel met voorkennis

De beurswaakhond FSMA laat in een persbericht weten dat die een minnelijke schikking heeft getroffen met Patrick Peltzer, een voormalig bestuurslid van D’Ieteren.

  • Volgens de FSMA heeft Peltzer op 23 juni 2021 500 aandelen gekocht met voorkennis. De transacties vond plaats net voordat D’Ieteren op 12 juli in een persbericht aankondigde dat drie nieuwe aandeelhouders tot het kapitaal van D’Ieterens beglazingsdochter Belron toetraden. “Belron werd naar aanleiding daarvan op 21 miljard euro gewaardeerd. Dat was veel meer dan de door de analisten geraamde waarde”, aldus de waakhond. De koers van D’Ieteren kreeg dan ook een stevige boost na de publicatie van het bericht.
  • “Het onderzoek van de FSMA heeft tot een minnelijke schikking geleid. Die bestaat uit de betaling van 29.958 euro en een nominatieve publicatie gedurende drie maanden op de website van de FSMA”, klinkt het.

18.19 – Tesla tuimelt verder naar beneden

Tesla moet vandaag opnieuw terrein prijsgeven. Momenteel noteert het aandeel 3,55 procent in de min.

  • Een nieuwe koersdoelverlaging speelt het bedrijf vandaag parten. Het beurshuis Mizuho heeft het doel verlaagd van 285 naar 250 dollar. De analisten halen drie elementen aan die op korte termijn een uitdaging vormen voor de producent van elektrische wagens: hoge rentes, een vertragende autoverkoop en het macro-economisch klimaat dat verzwakt.
Elon Musk – Photo by Theo Wargo/WireImag

17.42 – Europese beurzen staken nieuwjaarsrally

Na drie groene handelsdagen kwam er vandaag een einde aan de Europese nieuwjaarsrally. De Eurostoxx50 verloor 0,4 procent en de Bel20 dook 0,2 procent lager.

  • Aperam was vandaag de koploper in de Belgische sterindex. Dat aandeel won 2,5 procent.
  • VGP was dan weer het kneusje van de klas. Het vastgoedbedrijf verloor 3,3 procent.

17.31 – Amerikaanse olievoorraden stijgen meer dan verwacht

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen, terwijl de raffinaderijen fors minder draaiden. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

  • In de week eindigend op 30 december stegen de voorraden ruwe olie met 1,7 miljoen vaten tot 420,6 miljoen stuks. Vooraf werd door economen gerekend op een stijging met 0,2 miljoen vaten. 
  • De benzinevoorraden daalden met 0,3 miljoen vaten tot 222,7 miljoen vaten. Er was gerekend op een toename met 0,2 miljoen vaten. 
  • En de voorraden stookolie en diesel daalden met 1,4 miljoen vaten tot 118,8 miljoen stuks. Hier was een daling van 0,6 miljoen vaten voorzien. 
  • De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 79,6 procent. Dat was een week eerder 92,0 procent.

17.14 – Aandeel Bed Bath & Beyond hard onderuit

Het aandeel Bed Bath & Beyond noteert momenteel zo’n 24 procent in de min. Beleggers duwen op de verkoopknop nadat het bedrijf liet weten eraan te twijfelen of het voldoende middelen heeft om te kunnen voortbestaan.

  • Mogelijk zal Bed Bath & Beyond daarom faillissement aanvragen om bescherming te krijgen tegen schuldeisers. Ook andere opties worden onderzocht, zoals een herfinanciering en een aandelenuitgifte.
  • In het afgelopen kwartaal, dat op 26 november eindigde, daalde de omzet vermoedelijk met een derde tot 1,3 miljard dollar, waarschuwde Bed Bath & Beyond, en de verliezen liepen met bijna 40 procent op 386 miljoen dollar.

16.27 – Amerikaanse dienstensector blijft krimpen

De Amerikaanse dienstensector is in december nog harder gekrompen. Dat blijkt uit definitieve cijfers van S&P Global.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 46,2 in november naar 44,7 punten in december. In de voorlopige meting kwam het indexcijfer uit op 44,4 punten.
  • Volgens econoom Sian Jones van S&P Global wijst het cijfer op obstakels die bedrijven moeten overwinnen voor een gezonde economie. Er waren brede dalingen in productie en nieuwe business, door onzekerheid bij de klant die minder bestelde en orders uitstelde. “Desondanks bleven bedrijven personeel inhuren”, aldus Jones. 
  • Eerder week bleek al dat de Amerikaanse industrie in december ook is gekrompen. De index van S&P daalde van 47,7 in november naar 46,2 punten in december. En de inkoopmanagersindex van ISM daalde van 49,0 tot 48,4 punten. 

15.39 – Wall Street duikt lager

Wall Street heeft de handelsdag in mineur gestart.

  • Na enkele minuten handelen, staat de Dow Jones op een verlies van 1,05 procent.
  • De S&P500 noteert 1,2 procent in de min.
  • De Nasdaq laat zelfs 1,4 procent liggen.

Een krappe arbeidsmarkt jaagt de beleggers schrik aan. Uit cijfers van de loonstrookjesverwerker ADP blijkt dat de banengroei aan de overkant van de Atlantische Oceaan in december veel sterker was dan verwacht (zie bericht van 13.59 uur).

14.44 – “Inflatie kan dit jaar tijdelijk zakken tot 2 procent”

Carsten Brzeski, econoom bij ING, is ervan overtuigd dat de Europese inflatie dit jaar tijdelijk kan zakken tot 2 procent. Dat zegt hij in een analyse. “Om dat te bereiken is het belangrijk dat de energieprijzen dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau blijven”, verduidelijkt hij.

“Voordat je al te enthousiast wordt, moet je bedenken dat energieprijzen zeer volatiel zijn en dat de recente ontwikkelingen niet kunnen worden geëxtrapoleerd naar het hele jaar”, voegt Brzeski er wel aan toe. “Wij hebben onze aannames voor de energieprijzen naar beneden bijgesteld, maar verwachten nog steeds een stijging in de tweede helft van het jaar, wanneer de Chinese economie heropent en Europa zich voorbereidt op de komende winter.”

13.59 – Banengroei Amerika veel sterker dan verwacht

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in december veel sterker gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP.

  • Het aantal banen steeg in december met 235.000 tegen een stijging van 127.000 in november en 239.000 in oktober.
  • Economen gingen voor december uit van een groei met 153.000 banen.

12.53 – Europese beurzen maken pas op de plaats

Geen spektakel op de Europese beurzen vandaag, afgaande op de tussenstand rond de middag:

  • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index handelde onveranderd op 440,22 punten
  • De Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 14.475 punten
  • Voor de Franse CAC40 zakte 0,2 procent op 6.762 punten.
  • De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent hoger op 7.617 punten.

12.06 – Telenet in de lift bij rustige beurshandel

  • De Bel20 noteert kort voor de middag vrijwel gelijk tegenover gisteren. In de Brusselse hoofdindex stijgt Aperam met 3,7 procent. Ook elders in Europa laten grondstofaandelen mooie winsten zien. Onderaan noteert farmaceut UCB een verlies van 1,2 procent.
  • In de BelMid stijgt Telenet met 2,6 procent na een gunstig analistenrapport. DEME en Euronav zijn de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 1,2 en 2,1 procent.
  • Bij de kleinere aandelen stijgt Unifiedpost met 4,3 procent, terwijl Biocartis met 2,8 procent daalt.

11.57 – Musk steunt Kevin McCarthy

Elon Musk mengt zich in het Amerikaanse verkiezingsdrama rond de Speaker of the House en spreekt zich uit voor Kevin McCarthy, de Republikein wiens benoeming nu al dagen geblokkeerd wordt door een kleine extreme minderheid binnen zijn eigen partij.

11.47 – Unifiedpost helpt 1.200 Vlaamse scholen met facturen

Unifiedpost gaat meer dan 1.200 Vlaamse scholen ondersteunen om facturatiestromen te digitaliseren en automatiseren. Dat maakte de beursgenoteerde expert in e-invoicing bekend. Unifiedpost en Linkmanage slaan hiervoor de handen ineen. Naast de digitalisatie van de inkomende facturen, worden er ook oplossingen aangeboden om de schoolrekeningen elektronisch te versturen en te laten betalen door de ouders. Financiële details van de samenwerking maakte Unifiedpost niet bekend.

11.16 – Producentenprijzen in Europa verder naar omlaag

De producentenprijzen, zeg maar de basisprijzen aan de fabriekspoort voorafgaand aan het transport naar de verkooppunten, lagen in november gemiddeld 0,9 procent lager dan een maand eerder, zowel in de eurozone als in de EU. Ook een maand eerder was er een daling, maar toen wel nog met 3 procent.

Op jaarbasis gaat het om een stijging met 27 procent, wat beduidend minder is dan de afgelopen maanden. Ook dat wijst dus op afvlakkende inflatie.

10.13 – Sterk eindejaar stuwt winst Ryanair

Ryanair verwacht een sterker derde kwartaal achter de rug te hebben en stelde de winstverwachting voor heel het jaar naar boven bij.

  • De Ierse luchtvaartmaatschappij mikt voor het derde kwartaal, dat eindigde op 31 januari, op een winst na belastingen van 200 miljoen euro. Het bedrijf zag de vraag tijdens de feestdagen voor het eerst in drie jaar omhoog schieten, zonder impact van corona of de oorlog in Oekraïne.
  • Als gevolg van de recente ontwikkelingen, werd de verwachting voor de winst na belasting voor heel 2023 opwaarts bijgesteld van 1 tot 1,2 miljard euro tot circa 1,33 tot 1,43 miljard euro.

09.09 – Bel20 opent vrijwel vlak

De Bel20 doet het na drie dagen in de lift rustiger aan en maakt bij de start van de handel een pas op de plaats. De index opende op 3.188 punten, na een slot van 3.820 punten op woensdag.

08.34 – “Aandelen nog steeds niet goedkoop”

De denktank Oxford Economics besluit uit historisch onderzoek van aandelenwaarderingen dat de kans op verdere koersdalingen reëel is, zelfs na de reeds geleden klappen van vorig jaar. “Aandelen zijn volgens ons nog niet echt goedkoop, en wij zien ruimte voor een verdere daling op korte termijn als de wereldeconomie in een recessie terechtkomt, zoals wij verwachten.”

08.05 – Fanmail voor Europese banken

Europese banken zijn aantrekkelijk gewaardeerd, oordeelt beurshuis Jefferies in een sectorrapport.

  • Volgens de analisten van Jefferies is een recessie inmiddels ingeprijsd, waarbij bankaandelen onder de historische gemiddelden noteren ondanks een hogere winstgevendheid. 
  • Jefferies ziet dat het winstmomentum sterk blijft, zelfs na 9 achtereenvolgende maanden van opwaartse bijstellingen, aangejaagd door onder meer een groei van de nettorrentebaten en een strikt kostenbeheer.
  • Ook keren Europese banken veel uit aan aandeelhouders, waarbij beleggers in de komende jaren gemiddeld kunnen rekenen op een dividendrendement van 8 procent per jaar voor de banken die Jefferies volgt.
  • Jefferies geeft onder de Europese banken vooral de voorkeur aan ING, UBS, BNP Paribas en Lloyds, naast BPE, HSBC, UniCredit en Societe Generale.

07.47 – 6 procent koopkrachtverlies voor Nederlandse werknemers

Omdat de inflatie sneller steeg dan de lonen, gingen de reële lonen in Nederland 6 procent achteruit, zo blijkt uit een jaaroverzicht van statistiekenbureau CBS. “We zagen de grootste cao-loonstijging in veertien jaar, maar de inflatie stijgt harder. Nog nooit sinds de start van de statistieken in 1973 is zo’n groot verschil tussen cao-loonstijging en inflatieontwikkeling voorgekomen.”

bron: CBS

07.29 – Amerikaanse tech schrapt opnieuw duizenden banen

Amazon, Salesforce (lees hier de brief aan het personeel) en Vimeo kondigden elk besparingsrondes aan, waarbij telkens duizenden banen verdwijnen. Ook andere techreuzen als Meta en Twitter gingen eind vorig jaar over tot een inkrimping van hun personeel.

07.10 – Wall Street eindigt hoger, alle ogen op Big Tech

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren hoger gesloten, na een sessie met wisselende stemmingen:

  • De S&P500 index sloot 0,7 procent hoger op 3.852,50 punten.
  • De Dow Jones steeg 0,4 procent tot 33.269,77.
  • Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 10.458,76 punten.

Enkele opvallende aandelen:

  • Tesla sloot 5 procent hoger. Het aandeel verloor dinsdag nog ruim 12 procent.
  • Microsoft verloor 4 procent op zorgen over groei bij de cloud-divisie Azure en het onderdeel Office 355.
  • Apple eindigde 1 procent hoger, na een verlies van 3,7 procent een dag eerder.
  • Alibaba werd 13 procent meer waard, nadat dochterbedrijf Ant Group goedkeuring kreeg van de Chinese autoriteiten om vers kapitaal op te halen.
  • Salesforce sloot 3,6 procent hoger, nadat het bedrijf aankondigde afscheid te zullen nemen van 10 procent van het personeel.
Meer