Muiterij binnen de GOP zorgt voor chaos in het Huis van Afgevaardigden

De verkiezing van de Speaker of the House, dat is de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is er een voor de geschiedenisboeken geworden. Trump-getrouwe en Republikeins kandidaat Kevin McCarthy, die de Democrate Nancy Pelosi zou opvolgen, slaagde er na drie opeenvolgende stemrondes niet in de benodigde 218 stemmen te krijgen van zijn eigen partijgenoten. Het was exact 100 jaar geleden dat een Speaker niet in de eerste stemronde verkozen werd.

Waarom is dit belangrijk?

Republikeinse kiezers stellen zich vragen bij hun keuze, nu de GOP er niet in slaagt zich achter één kandidaat te scharen. Een kleine groep rechts-radicalen binnen de partij lijkt vastbesloten zijn zin door te drijven en gaat voor een extreme kandidaat. Zolang er geen Speaker of the House wordt gestemd, kan het Huis zijn werkzaamheden niet aanvatten.

In het nieuws. McCarthy werd de weg naar het voorzitterschap versperd door een muiterij van een twintigtal uiterst-rechtse verkozenen binnen de GOP. Die verwijten hem een deel van het probleem, eerder dan de oplossing voor Washington DC te zijn.

  • De twintig achten hem verantwoordelijk voor het uitblijven van een ‘red wave’ bij de tussentijdse verkiezingen van november laatstleden. Ze verwijten hem ook deel uit te maken van de compromissenpolitiek waarvoor de door de globalisering hard
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20