Christine Lambrecht, de Duitse minister van Defensie, staat zwaar onder druk. De aanleiding zijn enkele blunders op haar departement, midden in een wereldwijde defensiecrisis.
Einde voor Duitse minister van Defensie in zicht?
Waarom is dit belangrijk?
De oorlog in Oekraïne is meteen een test voor de westerse legers. Nu blijkt dat die niet goed voorbereid zijn voor een groot conflict, en vooral: de wapenvoorraden zijn kleiner dan gedacht was. Ook Duitsland, decennialang de Europese militaire grootmacht, raakt in de problemen.In het nieuws: De Duitse regering is niet de meest ingrijpende op het vlak van defensie.
- Eerst was er het probleem met de defensie-uitgaven. Duitsland besteedt nu 1,44 procent van zijn bbp aan defensie, terwijl binnen de NAVO afgesproken werd dat elke lidstaat 2 procent daaraan uitgeeft.
- Duitsland aarzelde lang, maar besliste na enkele maanden oorlog in Oekraïne dat er toch meer budget naar defensie moest gaan. Tegelijk kondigde bondskanselier Olaf Scholz aan 100 miljard euro uit te trekken voor de modernisering van het leger. Daar zijn voorlopig echter nog geen concrete plannen rond gemaakt, hoe die modernisering eruit moet zien.
De vliegtuigen: Normaal gezien gaat Duitsland nieuwe F-35’s kopen voor de luchtmacht. Al heeft Lambrecht haar reserves.
- Die modernisering zou zich doortrekken in de verschillende takken van het leger. Zo wordt er druk gewerkt aan de FCAS, het Future Combat Aerial System. Dit is een nieuw gevechtsvliegtuig, dat de Duitsers samen met Frankrijk en Spanje ontwikkelen. Verwacht wordt dat de FCAS pas tegen 2035 zal worden afgeleverd; de Duitse Eurofighter Typhoons, de modernste vliegtuigen in de vloot momenteel, zijn dan 32 jaar oud.
- Om in de tussentijd al wat modernere vliegtuigen voor handen te hebben, sloot Duitsland in juli een deal met het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, voor de aankoop van 35 F-35-stealth-gevechtsvliegtuigen. Deze moeten de Panavia Tornado’s vervangen, die al sinds 1979 in dienst zijn.
- De deal is echter nog niet definitief: Duitsland heeft nog tot eind dit jaar (eind december dus) om zijn handtekening onder het contract, ter waarde van tien miljard euro, te zetten. Net nu lijkt Christine Lambrecht de deal te gaan blokkeren: ze stuurde een geheime brief naar het parlement, waarin ze haar bezorgdheden uitte over de deal.
- De Duitse krant Bild, dat de brief kon inkijken, schrijft dat Lambrecht bezorgd is over mogelijke vertragingen van het dossier, en bijkomende onvoorziene kosten. Tegelijk moet ook de luchtmachtbasis van Büchel worden verbouwd, Lambrecht vreest ook dat die infrastructuurwerken niet zullen klaar geraken tegen 2026.
De druppel: Duitsland heeft amper munitie voor het leger.
- Het is al jaren bekend dat de munitievoorraden van het Duitse leger er bijzonder leeg bijliggen. De oorlog in Oekraïne doet daar op zich weinig goeds aan: Duitsland leverde al heel wat zware voertuigen, met bijpassende munitie. Voor kleinere wapens, voornamelijk handgeweren, werden tientallen miljoenen kogels meegeleverd.
- Dit drukt natuurlijk op de eigen voorraden, en op de algemene gevechtsparaatheid van het Duitse leger. Zo zou het Duitse leger maar voldoende munitie hebben om twee dagen oorlog te voeren.
- De munitietekorten zijn trouwens geen nieuw probleem. Het is al jaren bekend, en bij de aanstelling van Lambrecht werd dan ook gedacht dat zij dit zou aanpakken. Uiteindelijk duurde het tot afgelopen week voor Lambrecht aankondigde te investeren in de munitievoorraden. Olaf Scholz’ Zeitenwende-speech, waarin hij aankondigde 100 miljard dollar vrij te maken voor het leger, onder meer voor de aankoop van extra munitie, dateert al van 27 februari.
Onderliggend: De vraag stelt zich of Christine Lambrecht wel de juiste persoon is om minister van Defensie te zijn.
- Lambrecht is een meer dan ervaren politica. Na haar carrière in de advocatuur werd ze in 1998 verkozen als parlementslid voor de socialistische SPD. Uiteindelijk zou ze in 2019 voor het eerst minister worden, onder Angela Merkel. Eerst werd Lambrecht minister van Justitie, nadien nog minister van Familiezaken.
- Nu groeit echter de commentaar op haar competenties:
- “Kunnen we alsjeblieft een minister aanstellen die de job aankan?”, klonk Viola von Cramon, Europarlementslid voor de Groene Partij. “Het begint op alle vlakken gênant te worden – voor de Bundeswehr (het Duitse leger, red.), voor Duitsland, maar ook voor de Europese Unie en de NAVO. Er is te veel porselein kapotgeslagen op korte tijd.”
- Opvallend is dat de kritiek dus van binnenuitkomt: de Groene Partij zit mee in de Duitse coalitie. De Groene parlementsleden in het binnenlandse parlement, de Bundestag, houden zich in, om de vrede in de coalitie te bewaren.
(evb)